„Неохим“ АД кани кандидатите за евродепутати да се запознаят с проблемите на торовата индустрия

Писма до всички кандидати за членове на Европейския парламент изпрати ръководството на торовия производител „Неохим“ АД - Димитровград. В него мениджмънтът на дружеството отправя покана към тях да посетят производствената инсталация и да се запознаят с проблемите, с които се сблъсква компанията. Като основен проблем в писмото е посочено

задължението на „Неохим“ АД да заплаща годишно над 750 000 тона въглеродни емисии,

емитирани най-вече от работата на инсталациите за производство на амоняк и азотна киселина, които са безалтернативни при производството на азотни минерални торове. За 2018 г. дружеството плати 15 милиона лева при средна цена от 25 евро за тон. Въглеродните емисии сега са 27 евро за тон, което означава, че тази година сумата ще бъде значително по-голяма. А тя може да се окаже и непосилна. Оттам идва и реалната заплаха от фалит на торовата индустрия в България.

В стремежа си да бъде начело в борбата с климатичните промени Европейският съюз предприема действия, които могат да доведат до необратими съкрушителни последствия за един от най-важните сектори в икономиката - торовата индустрия. Тя е обект на въглеродни разходи чрез Схема за търговия на емисии (СТЕ). Това включва намаляване с 40% на емисиите на парникови газове от нивата от 1990 година. В дългосрочен план ЕС ще продължава да действа за преминаване към икономика с нулеви емисии и се ангажира да намали емисиите на парникови газове с най-малко 80% под нивата от 1990 г. до 2050 година.


Производството на торове вече е достатъчно засегнато от Схемата за търговия на емисии,

а разработваните планове за по-нататъшно декарбонизиране, които трябва да бъдат изпълнени в периода 2021-2030 г., допълнително ще „ударят“ европейските производители с тенденция индустрията да премества производството към по-нискорискови региони - извън ЕС - това посочва като факти в писмото Стефан Димитров, прокурист на „Неохим“ АД. И коментира още, че заплаха за индустрията представляват и навлизащите в страната торове, произведени в държави, в които правилата и регламентите на ЕС отсъстват и където няма рестрикции по отношение на въглеродните емисии.
Ако искаме да заемем достойно място като част от Европа и да се превърнем в основна световна търговска сила, то първо трябва да имаме силна икономика. В случая това не може да бъде постигнато, защото

цял един отрасъл от тази икономика е застрашен от фалит,

категоричен бе Димитров. И продължи: „Икономическата политика на ЕС е съсредоточена върху създаването на работни места и стимулирането на растежа чрез по-интелигентно използване на финансовите ресурси, премахване на пречките пред инвестициите. Като отговорна компания ние постоянно инвестираме в модернизация на производствените инсталации и в развитието на човешките ресурси. В „Неохим“ работят 850 човека, които издържат семействата си. А ако производството спре, те ще загубят работата си“.

Според Димитров подкрепа в борбата си да съхранят торовата индустрия в България могат да окажат именно членовете на Европейския парламент. А за да се случи това, те трябва да се запознаят лично с проблема.
Според правилника за дейността на ЕП, евродепутатите изпълняват своя мандат свободно и не са обвързани с поръчки или указания. Най-важното задължение на евродепутата през 5-годишния му мандат обаче е да защитава чрез своята дейност интересите на съгражданите си. Именно затова отправяме и тази покана към всички кандидати, заключи Димитров.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?