Следвайте ни

По 38 служители на месец се жалват от началника

viber icon

Всеки месец средно по 38 ​работници и служители от Пловдив и областта се жалват от началниците си.

Само за единадесет месеца през 2019-а в Инспекцията по труда са получени 416 сигнала за нарушения на трудовото законодателство, а пловдивските работодатели са олекнали с 450 700 лв. През 2018 г. наложените глоби са надхвърляли половин милион и са били с 234 300 лв. повече в сравнение с миналата година. Причината за разликата е, че тогава голяма шивашка фирма от региона изпадна в неплатежоспособност, което доведе до множество актове за неизплатени възнаграждения и неизпълнени предписания.

Паричните санкции през изминалата година са наложени главно

за забавяне на заплатите и за нарушаване на режима на работното време.

Служителите били принуждавани да работят повече от необходимото през деня и не получавали полагащата им се почивка на всеки пет дни положен труд. Така те били назначавани на 8-часов работен ден, а прекарвали в службата си по 12 часа. Освен това бизнесът не изчислявал празничните дни на служителите на по-висока ставка, както е по закон. Сериозен бил проблемът и с плащането на нощния и извънредния труд. Такива злоупотреби се срещат най-вече в търговията на дребно, туризма, строителството, производството на храни. Единични са глобите заради неспазване на условията за безопасен труд.

„Затвърждава се практиката сигнали да се подават, след като работодателят не е изплатил договорена устно сума или условия на труд и почивка. Тук нямаме правомощия“, уточняват от Инспекцията по труда.  

Тези, които работят в сивия сектор, не могат да разчитат на трудова защита

от инспекцията. 

Статистиката обаче показва, че нарушенията намаляват. Докато подадените сигнали за нарушаване на трудовото законодателство през 2017 г. са били 513, то две години по-късно те са намалели с 97. 

От данните става ясно още, че хасковлии се жалят от работодателите по-рядко, отколкото пловдивчани. Подадените сигнали през 2019 г. са били едва 84. Общо за страната подадените жалби от работници са 5468. Това означава, че едва 8% са от пловдивски служители. Най-много оплаквания имало в столицата - 28 на сто от всички сигнали са от там. Причината е, че там е най-голяма концентрация на работна ръка.

Голяма част от работниците

се притесняват да подадат сигнал с името си,

за да не загубят работата си, затова от Инспекцията по труда са възприели практиката да проверяват и анонимни сигнали. Жалбите могат да бъдат подадени както в дирекциите на институцията, така и чрез писма по пощата, по куриер или по електронен път. Другата възможност е чрез специална форма за контакти, която е посочена на сайта на Инспекцията по труда. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?