Следвайте ни

Не рискувайте с гуми втора ръка

viber icon

От първостепенна важност за откритите части и боята е автомобилът да бъде добре измит, преди да започнат валежите. Тогава може да прегледате лаковото покритие за петна от ръжда. Особено внимание отделете на дъното на колата, спирачните и горивните тръбопроводи по него. И най-малкото петънце ръжда след дългото шофиране по солените и опесъчени зимни шосета може да се превърне в източник на по-голяма корозия. Намажете всички гумени уплътнения на вратите с препарат против замръзване.

Сменете водата за почистване на предното стъкло със зимна незамръзваща течност. Повечето продукти на пазара издържат до -30 градуса по Целзий, но има и течности, които не замръзват и при -50 градуса. Проверете и ако е необходимо, сменете чистачките - те са един от най-верните помощници в лошото време. Не пестете от тях - разликата в евтините модели и по-скъпите е не повече от 5-6 лева за брой, но издръжливостта и качеството са несравними. Ако автомобилът ви е модел от последните 10 години, със сигурност е оборудван с филтър на купето. Неговото запушване води до проблеми с парното на колата и забавя обдухването на изпотените прозорци, така че го проверете и ако е необходимо, го сменете с нов.

Преди активния зимен сезон е добре да проверите електрическата система на автомобила. На първо място - тествайте вашия акумулатор. Проверете заряда и параметрите му, както и зарядното му устройство. Това е важна превантивна мярка, която струва 10-15 лева и можете да я направите в почти всеки сервиз. Уверете се, че стартерът и запалващите системи работят изрядно и няма проблеми, които биха се задълбочили при неблагоприятно време. Проверете за правилно функциониране всички светлини (предни фарове, странични габарити, аварийна мигаща светлина, светлинни пътепоказатели, задни габарити, стоп фарове и светлини при паркиране).

Гумите са може би най-ключовият компонент от зимната подготовка. Сцеплението между тях и пътя определя колко добре ще се движи автомобилът. Използването на целогодишни гуми тип „4 сезона” е допустимо само в местата с леки снеговалежи. Задължително е използването на гуми за сняг най-малко на задвижващите колела, като специалистите препоръчват да не пестим от пълен комплект от 4 зимни гуми за всички колела. Желателно е зимните гуми да са нови, защото масово предлаганите модели втора употреба често не са съхранявани правилно и са загубили част от свойствата си, макар и видимо да имат нужния грайфер. Ако ще пътувате през зимния сезон до места, на които се очакват засилени снеговалежи, подсигурете си един комплект вериги, които задължително пробвайте да сложите на автомобила преди самото пътуване.

Проверете всички масла, течности, филтри и връзки. Това е рутинна процедура, за която е добре да настоявате при всяко посещение в сервиза, без значение от сезона. Малко пари за профилактика на този етап могат да спестят много проблеми, когато тръгнете на път през зимата. Друг съвет на специалистите е през студените месеци нивото на гориво в резервоара да бъде винаги поне до средата. Това е добре не само за уплътненията, маркучите и така наречените меки връзки, но може и да се окаже от първостепенна важност, ако закъсате някъде.

Шофирането през зимата винаги крие рискове - от недобре почистените пътища до намалената видимост през по-голямата част от денонощието. Добрата подготовка и превенция могат да се окажат много важни за един безавариен и спокоен зимен сезон на пътя.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?