49

Не остана: Крайният срок за деклариране на доходите е 3 май

Общо 53 400 пловдивчани са декларирали до момента доходите си пред НАП. Крайният срок за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, получени през 2021 г., е 3 май. 

От приходната агенция уточняват, че близо 83 % от декларациите са подадени по електронен път – 36 700 с персонален идентификационен код /ПИК/ и 7 200 с електронен подпис /КЕП/. Близо 2000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 7430 са ги подали в офиса на данъчните в Пловдив. 

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили доходи от хонорари през 2021 година, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода, както и гражданите, извършвали регулярни продажби на стоки в интернет с цел търговия и печалба. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина, също трябва да попълнят формуляра. 

Едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2022 г. В случай, че ЕТ или регистриран фермер, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем,  се декларират в срок до 3 май.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?