49
Следвайте ни

Най-накрая! Дойдоха парите за разширението на Голямоконарско шосе

viber icon

1 500 000 лв. за реконструкция и разширяване на Голямоконарско шосе одобри Министерският съвет в свое постановление от 5 ноември 2021 г. Парите са допълнителен трансфер за целеви разходи за 2021 г. и ще бъдат преведени по бюджета на община „Марица“, съобщи областния управител на Пловдив Ангел Стоев. „Благодаря на служебния кабинет и на президента Радев, че изпълниха поетия към пловдивския бизнес ангажимент, че дават ход на изключително важен за региона инфраструктурен проект“, каза и инж. Пламен Панчев - председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“, основател и изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“. Според инж. Панчев средствата ще бъдат използвани за отчуждителните процедури, с което се създава възможност за провеждането на обществена поръчка за избор на изпълнител за реализацията на проекта.
От „Клъстер Тракия икономическа зона“ припомнят, че през годините неведнъж са изготвяли и изпращали писма към правителствените органи от името на Община Марица, „Клъстер Тракия икономическа зона“ и мениджърите на над 50 фирми за съдействие за осъществяването на проекта за реконструкция и разширяване на Голямоконарско шосе. Пътят свързва с автомагистрала „Тракия“ не само град Пловдив, но Смолян и Родопите. Трасето е най-ползваната входно-изходна артерия на Пловдив. Над 500 000 жители на общините Пловдив и Марица минават по тази общинска и междуобщинска пътна мрежа.
„Непрекъснатият натиск, който сдружението „Клъстер Тракия икономическа зона“ оказваше върху държавната и местна власт толкова години наред, се увенча с успех“, коментира Ангел Джумеров, изпълнителен директор на Биомашиностроене АД. Оттук оперират ПИМК - най-големият автомобилен превозвач в страната, FedEx и ДБ Шенкер - международни лидери в областта на транспорта, логистиката и куриерските услуги, както и още близо 50-те фирми, ситуирани в Индустриална зона Марица, които ползват Голямоконарско шосе като пътна артерия. 
„Тази година са в ход и нови инвестиции за над 100 милиона лева – в заводи за текстил, високотехнологични електро компоненти, електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства, алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади, опаковки, строителни материали“, припомня инж. Пламен Панчев. „Невъзможността за нормално придвижване на хора и стоки пречи на работния процес. Финансирането на реконструкцията и разширяването на Голямоконарско шосе от страна на правителството ще доведе не само до нормализиране на трафика, но и до привличането на нови инвестиции в региона“, убеден е изпълнителният директор на Тракия икономическа зона. 
В проекта за Голямоконарско шосе се предвижда удвояването му, както и изграждането на  кръгови кръстовища  с  бул. "Дунав" с "Васил Априлов", на отбивката за КАТ, хладилната база на индустриалната зона на с. Радино, Западната тангента, на жп прелеза със с. Царацово и на южния обход на община "Марица". Пътят ще е с две платна по три ленти до табелата на Пловдив и с две платна по две ленти до пътната връзка за с. Царацово.  
 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Дии

Дии

08.11.2021 | 20:44

Тотев за толкова ще извърти едно малко кръгово движенийжце с едно малко фонтанче.

Отговори
1 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

08.11.2021 | 18:41

Това наистина е хубаво,ама имам странно видение,че първата цифра от сумата ще потъне без да иска някъде другаде и въобще няма дори да помирише голямоконарско шосе.

Отговори
5 0
То, хубаво, браво

То, хубаво, браво

08.11.2021 | 17:58

Ама не го разбирам въодушевлението ви. Дали са от министерски съвет 1,5 милиона, чудесно. Само че проектът е за около 50… хахахаха. Дано поне го почнат, де, важен обект е, всички го ползваме.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?