2374

Най-доброто вино от България – вдъхновено от траките

Серията Kabile на „Вила Ямбол“ носи името на античния тракийски град Кабиле и е създадена в знак на почит към богатото наследство на този винен регион

Траките, техните традиции в правенето на вино по нашите земи, вдъхновяват най-старата изба в Южна България да създаде серията Kabile. От лансирането си до днес, тя обира наградите по международни конкурси като само от началото на годината вече има 20 отличия. Марката е кръстена на античния тракийски град Кабиле, който се намира само на няколко километра от винарната, а на етикета й е поставена великата Богиня майка Кибела. Смятало се е още в античността, че амфорите с най-качественото вино са били отбелязвани с нейния лик. 

Тази година червеното вино Kabile от сорта Сира бе определено за Best ot show – с голям златен медал и като „Най-доброто от България“. Това стана на Concours Mondial de Bruxelles като „Вила Ямбол“ добави и други пет отличия към колекцията си. Kabile Резерва от сорта Мерло пък бе оценено с Голям златен медал на друг престижен винен форум – Vinalies Internationales. Там серията общо спечели шест отличия. А на американския конкурс Los Angeles International Wine Competition Kabile добави общо 8 медала, от които три златни – за Kabile Шардоне, Kabile Шардоне и Совиньон Блан и розе Kabile. „Вила Ямбол“ управлява близо 10 000 дка лозя и е сред най-старите в Ямбол – с традиции от 1924 година. Виното за серията Kabile се произвежда по метода на микровинефикация от подбрано грозде с контролиран добив. Гроздето е брано на ръка, минава на лента и чак тогава влиза за ферментация. 

Регионът на сегашния град Ямбол носи славата на наследник на древните тракийски традиции във винопроизводството, датиращи от ерата на античната тракийска столица Кабиле. Първите сведения за производство на вино от траките са от Омир. Те подчертават, че за разлика от елините, траките не разреждат виното с вода. За тях то е било нещо божествено, неизменна част от техните магични ритуали; питието, което ги доближавало до Бога. Легендата разказва, че траките са вярвали, че богинята Кибела, която е еквивалент на древногръцката Артемида, е основала града им Кабиле в долината на река Тунджа. Според преданието, когато цар Спарток починал, градът потънал в тъга. Тогава богинята Кибела обещала да засади лозе и от него жителите да направят сок. Жреците на града измислили ритуал да се будят всяка сутрин и да приветстват с песни майката земя, докато плодовете на лозето узреят. След време лозата започнала да дава плод, а траките го превърнали във вино и така градът се възстановил. Безспорно най-мистичното място в археологическия комплекс Кабиле днес е светилището на Зайчи връх. В скалите на светилището е изсечен образът на богинята Кибела, яхнала лъв. По време на лятното слънцестоене на 21 юни, образът се огрява от слънчевите лъчи, а камъните сменят цветовете си. По време на ритуала, богинята преминава през яркочервено, оранжево и жълто, засилвайки усещането за мистичност, а слънчевите лъчи преминавайки по издълбан улей, достигат до нея. Местните екскурзоводи разказват, че на Зайчи връх е работил екип, който е замервал с уреди магнитното поле на светилището и медицинските показатели на хората, качили се на него, преди и след престой от няколко часа. Резултатите са удивителни. Магнитното поле на Зайчи връх и самото светилище е 7 пъти по-силно в сравнение с нормалното за планетата. Присъстващите на експеримента пък са подобрили значително общото си здравословно състояние. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
въпрос

въпрос

21.06.2022 | 13:38

Колко български вина сте пили господа , та знаете кое е най хубавото.

Отговори
2 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?