Следвайте ни

Най-дългият пътен тунел у нас ще разполага с площадка за хеликоптери за бърза медицинска помощ при инциденти

viber icon

Най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас – „Железница“, ще разполага с хеликоптерна площадка с размери 40х40 м, позволяваща да кацат и излитат вертолети с дължина до 20 м и диаметър на носещия винт до 15 м. Инфраструктурното съоръжение е с асфалтово покритие и съответната маркировка. Разположено е в близост до южния портал на тунел „Железница“, а в технологична сграда ще се намира аварийно-спасителното оборудване. Предвидено е да има довеждащ път до площадката от магистрала „Струма“  и от път Е-79. Съоръжението ще осигури кацането и излитането на хеликоптери за оказване на спешна медицинска помощ на тежко пострадали при пътни инциденти. 

Преди дни завърши цялостното прокопаване на тунел „Железница“ и в момента се извършва изграждане на вътрешните облицовки. Строителните дейности започнаха през октомври 2019 г. и на обекта се работи без прекъсване. Тунелът е с две отделни тръби за движение, като дължината на всяка е около 2 км. 

Съоръжението е част от проект „АМ „Струма“ – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел „Железница“, който се реализира с финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Общата стойност на проекта е 739 млн. лева, от които 185 млн. лева са за изграждането на тунелното съоръжение.

Тунелът разполага с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване и електронна система за контрол на достъпа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Терминатор

Терминатор

13.03.2021 | 14:22

Хеликоптерна площадка има , Ама няма хеликоптери. Смях

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?