Следвайте ни

Наследниците на „Каменица“ платиха космически хонорар за нова оценка

viber icon

Наследниците на фамилия Пютер, която претендира за обезщетение от Министерството на икономиката за своите дялове в бирария „Каменица“, платиха над 23 хиляди лева за осмата поред експертна оценка за активите на предприятието. 

Рекордната като цена оценка е поискана от трима експерти от София и е одобрена от Върховния административен съд. 

„Пак ще оценяват материалните активи на дружество. Сега делото отново е във ВАС и ще се гледа от тричленен състав“, смята инж. Мартин Ганчев, който е син на Матилда Пютер. 

Преди решението за скандалната оценка наследниците от фамилия са пуснали две жалби до съда, че стойността й е много висока. И двете са обявени за неоснователни, въпреки че ищците са пенсионери. 

Експертите от София са писали в офертата си с базова цена от 20 хиляди лева са добавили и командировъчни до Пловдив на цена от 400 лева на ден за човек. 

„Все едно са командировани в Касабланка! В офертата има клауза, че са възможни допълни разходи“, обясни инж. Генчев.

Той припомня, че това е осма поредна експертиза в съдебната одисея на фамилията. 

„Платихме я – какво да правим, иначе трябваше да прекратим делото, което започнахме още миналия век“, казва Мартин Ганчев. 

Очаква се експертизата да приключи през феврурари или март. Тогава делото стартира за пореден път. 

Наследниците на бирария „Каменица“ са пловдивчаните Матилда Пютер, Карл Пютер и братовчедите Йоханес и Виктор. 

Делата на фамилията за обезщетение за дяловете им в дружеството са минали  през Върховен съд и веднъж през съда в Страсбург. 

Искат да получат дялове по закона „Лучников“ за 3-етажна сграда със застроена площ 128 кв. м, производствен корпус на 4 етажа с площ 1497 кв. м, 8 други сгради и терен от 20 539 кв. м. на пъпа на Пловдив. Все още не са видели и стотинка.

През 1997 държавата отсъжда да получат 998 акции по 1 лев всяка. Отказват офертата, което е около промил от активите на предприятието по това време. 

В същото време дружеството вече е приватизирано, а министерството на икономиката като принципал още държи 30% от него. 

След години министерството на икономиката хем не плаща на фамилията, хем продава държавния дял от 30%. 

Сагата е можело да приключи още в 2013 година, когато Пети състав на Пловдивския окръжен съд излиза с решение, че към 31 декември 2013-а балансовата стойност на дружеството е 6 972 000 лева. 

Те са разпределени в същия брой акции. Фамилия Пютер получава 7,72%, или 538 238 акции. Решението ги удовлетворява напълно. 

То обаче не се изпълнява от принципала - Министерството на икономиката. След година то прави оценка по друг принцип и им предлага 10 пъти по-малко акции. 

Матилда, Карл, Йоханес и Виктор Пютер са наследници на Ида Пютер, която е осиновена през 1915 година от семейството на единия от основателите Рудолф Фрик.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ццц

Ццц

11.11.2020 | 22:09

Какви наследници бюнтери, мюнтери? Наследниците са фамилия Тотеви, цял Пловдив го знае, хиени.

Отговори
4 0
!!!

!!!

11.11.2020 | 15:16

Поздравявам тези хора за търпението и стоицизма им, за да възтържествува Справедливостта! Представям си през какъв чудовищен административно-правен лабиринт им се налага да минават в момента! Аз лично имам вяра в Българския Съд, иначе какво ни остава, да се уповаваме само на Божия такъв ли?

Отговори
9 0
Кражбата на века!

Кражбата на века!

11.11.2020 | 13:30

Ми сега като спечелят делото, Фамилията на Мама Роуз и нейните отрочета, които откраднаха Каменица за без пари и я застроиха, какво ще ги правим! Аз примерно предлагам тези построени от тях незаконни сгради да ги бутнем за тяхна сметка и да направим там новия европейски зоопарк! Да, зада се радват децата на Патагонската Мара, стария вълк и тигъра Тотев/кръстен от ББ/!

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?