2374

Наши учени забъркаха уникална бадемова паста с брашно от щурци

Учени от Института по консервиране и качество на храните (ИККХ) в Пловдив разработиха уникален иновативен продукт - бадемова паста с брашно от щурци.

Той е с балансиран протеинов състав и високо съдържание на хранителни влакнини. Продуктът е актуален, а използваната технология е практически приложима за всички предприятия от хранително-вкусовата промишленост, категорични са авторите на продукта. Това са проф. д-р Тодорка Петрова, доц. д-р Милена Рускова и доц. д-р Живка Горанова.

Уместното съчетание на протеини от животински и растителен произход е свързано с осигуряване на необходимото количество и в най-добро съотношение аминокиселини. Разработеният иновативен продукт от бадеми с добавени ядливи насекоми, който е нов алтернативен източник на протеин и хранителни влакнини, има потенциал да бъде внедрен в производството при спазване на всички изисквания за безопасност.

Учените отчитат, че бадемовите пасти не са традиционни за българските потребители и са добра основа за производството на различни кремообразни храни, обогатени с насекоми или продукти от тях, с балансиран протеинов състав и с високо съдържание на хранителни влакнини.

Сравнени с всички други ядки, бадемите са най-богати на хранителни вещества и полезни съставки. Те се отличават с впечатляващ хранителен профил и превъзхождат всички останали. Богати са едновременно на протеини, хранителни влакнини, мазнини, съдържат изключително много и разнообразни витамини и минерали.

ИККХ отбелязва днес 60-годишен юбилей.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Истината

Истината

07.10.2022 | 15:27

Яжте си го.

Отговори
3 0
tvas

tvas

07.10.2022 | 13:38

Проф. Тодорка и доц. Живка да забъркват каквото си искат и да си го хапват със здраве! Ако искат и торни бръмбъри да сложат. За сведение -1 кг брашно от щурци е на цена над 200 лева/кг

Отговори
5 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?