Следвайте ни

Наши фирми доминират в бизнеса с опаковки

Пет пловдивски компании са в Топ 10 на страната, "Дунапак Родина" е лидер по приходи

viber icon

Пловдивска област е водеща в производството на вълнообразен картон и опаковки от хартия и картон в страната. Пет фирми от региона заемат местата в Топ 10 в национална браншова класация за 2018 г., изготвена от Българска стопанска камара. Лидер сред местните компании по приходи е „Дунапак Родина“ АД. За посочения период дружеството е декларирало приходи в размер на 77 367 000 лв. Негов собственик с над 99% е унгарската „Дунапак пейпър енд пакаджингс“, част от австрийския Prinzhorn holding. По данни на НОИ там работят над 200 души.

Втора по приходи с 13 306  000 лв. е „Кам 919“ ЕООД. Неин едноличен собственик е Крум Мандуров. Във фабриката му на „Коматевско шосе“ работят над 120 човека. „Темподем“ ЕООД, с производствени мощности в с. Труд, е трети в регионалната и осми в националната класация по приходи за 2018 г. За същата година дружеството, еднолична собственост на Ивайло Димитров, е реализирало приходи в размер на 10 869 000 лв.

Следващите фирми по приходи са „Форт“ ООД и „Фабрика за хартиени опаковки Клондайк“ ООД, съответно с 10 557 000 лв. и 9 594 000 лв. Съдружници с равни дялове във „Форт“ ООД са Тодор Чаков и Христо Христакиев. Те притежават 48.9% акции в „Унипак“ АД - Павликени, което също е с производство на специална хартия, картон и опаковки.  Фабриката за хартиени опаковки "Клондайк" в Труд е собственост на братята Димитър и Румен Кумчеви. В тази класация те са на десето място, но при следващата имат шанс да се качат нагоре. Индикатор за това са по-високите им нетни приходи от продажби за 2019 година. По данни на системата ДАКСИ те са в размер на 11 322 000 лв.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?