Следвайте ни

Нашенци спасиха летния туристически сезон в Пловдив

Според официалните данни за туризма под тепетата през юни близо 90% от всички нощували в Пловдив са българи

viber icon

Родните туристи се превръщат в гръбнака на местния бранш, показват актуалните данни за броя на реализираните нощувки в Пловдив през юни. Общо 86 400 нощувки са реализирани под тепетата през шестия месец на годината. От тях едва 12 100 са от чужденци, докато над 74 000 са от родни туристи. Абсолютните данни пък сочат, че към края на юни в Пловдив и областта имаме 220 хотела и места за настаняване. Броят на стаите в тях е 5500, а на леглата - 10 900 хиляди.

От данните става ясно още, че профилът на родния турист в Пловдив е изключително разнообразен. Почти пълен паритет има при избора на хотел и ценовия му клас за българите. По една трета от нашенците отсядат съответно в хотелите с 4 и 5 звезди (39%), в тези с 3 звезди (30,5%), а останалите (близо 30,5) избират хотели с 1 или 2 звезди. При чужденците това съотношение е доминиращо за местата за настаняване с 4 и 5 звезди, като близо 61,5% от нощувките са именно там.  

Средният брой реализирани нощувки от чужденците във всички места за настаняване в областта през юни 2021 г. е 2.6. Най-много чужденци, посетили област Пловдив, са граждани на Турция - 16.9%, Румъния - 7.7%, Германия - 7.6%, Израел - 6.1%, Италия - 5.5%, Франция - 5.4%, и Гърция - 5.2%.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?