Наше кисело мляко с $910 млн. оборот в Китай

Новият продукт с марката "Момчиловци" е за пиене с бъз и роза

Китайската държавна фирма за хранителни продукти Bright Dairy е увеличила асортимента си с ново кисело мляко за пиене с марката "Момчиловци". В състава му са включени бъз и роза заради лечебните им свойства. Първите количества са пуснати на тамошния пазар през месец май, съобщи кметът на едноименното родопско село Сийка Суркова пред Асоциацията на Селскостопанските журналисти в България.

Напитката е ориентирана към младото поколение и най-вече към момичета в Китай.  Хранителният гигант, ситуиран в Шанхай, стартира производството на подсладени кисели млека "Момчиловци" през 2009 г., след като призна Момчиловци като мистичното село на дълголетието. 

Оттогава продуктите постепенно се адаптират към вкуса на жителите на Поднебесната империя. Преди 2 години в Китай са пуснати и млечни линии с домати, краставици, броколи и различни плодове. Търсенето на всички видове кисели млека за пиене с бранда "Момчиловци" там е огромно. Само за миналата година приходите от продажба са над 910 млн. долара, каза г-жа Суркова. Тя уточни, че тази година от 7 до 9 септември в селото ще се проведе Четвъртият фестивал на киселото мляко, в който ще участват производители от България и Китай. 

Освен изложба и дегустация на мляко и млечни продукти, домашни сладка, мед, билки и др, ще се проведе и национален конкурс "Кралица на Киселото мляко - мис Родопи". Ще има и конкурс за детска рисунка на тема: "Киселото мляко в моя дом", както и фотоизложба-конкурс "Природата и киселото мляко - здраве и дълголетие".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?