Следвайте ни

Насърчително в кризата: Безработни с обезщетение могат да стартират бизнес

viber icon

Агенция по заетостта предприема насърчителна мярка за безработни с право на парично обезщетение, пише standartnews.com. Те могат да започнат самостоятелно или заедно с други лица собствен бизнес за производство на стоки и/или услуги.

За целта желаещите трябва да представят бизнес проект в бюрото по труда, в което са регистрирани, съобщават от социалното министерство.

В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност те да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал. Ако преценят, че имат нужда от допълнителна подкрепа за стопанската си дейност, може да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат средства за квалификация за управление на новата си фирма, за сферата, в която е стартиращият бизнес, както и за ползване на консултантски услуги. В случай, че имат нужда от персонал и наемат безработно лице, ще получават и средства за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

По данни на Министерството на труда и социалната политика от началото на годината от тези опции са се възползвали 114 безработни. Най-често те са отваряли обекти за търговия или услуги като счетоводни, консултантски, фризьорски и други. Бизнес в сферата на земеделието са стартирали двама безработни, а други двама са организирали своя производствена дейност.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?