Следвайте ни

Напук на пандемията Пловдив удържа добрия кредитен рейтинг

viber icon

Здравко Димитров не обича да се оплаква от недостиг на пари в градския бюджет, както неведнъж се е случвало с други кметове на Пловдив. Бюджетът на втория по големина град в страната разполага с пет пъти по-малко средства в сравнение със столичната община, отделно тази година върху общината се стовариха допълнителни разходи заради пандемията.  Облекченията, които Общинският съвет одобри за местния бизнес по предложение на кмета, отвориха доста пробойни в приходите в градската хазна.  

Справяме  се и затова е показателна  оценката на  авторитетната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“, която потвърди миналогодишното ниво от „ВВВ-“ на кредитен рейтинг на Пловдив, за разлика от  оценките, дадени на много други общини, коментира Здравко Димитров.    Въпреки  проблемите в икономиката общинският бюджет има добра ликвидност, ограничен дефицит и ниско ниво на дълговете спрямо общите разходи.   

В Община Пловдив беше  направена  преоценка на разходите и се осигури допълнително ресурс от 4,6 милиона лева за непредвидени обстоятелства.  Заради неосигурено финансиране  беше отложено строителството на олимпийския плувен басейн "Младост".  Той остава за по-добри времена.  

Добрият кредитен рейтинг дава шанс на Общината да си осигури дългосрочен заем при изгодни условия, за да реализира най-важните си проекти в пътната и социалната инфраструктура. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?