Следвайте ни

Напук на кризата: Над 150 млн. лева инвестиции в Пловдив

viber icon

Отминаващата година се оказа една от най-трудните заради глобалния локдаун и коронакризата, ефектите от които ще оставят следа върху икономиката през следващите 4 години. В условията на стагнация и масово намаляване на разходите Пловдив може да се похвали с нови инвестиции за над 150 милиона лева през 2020 година.   

Само новите проекти, свързани с „Тракия икономическа зона“ през 2020 година, генерираха в пловдивската икономика инвестиции на стойност над 100 млн. лева. Амбициите са ТИЗ да се превърне във водещ проект на България за Зелената сделка и представянето на страната като високотехнологична инвестиционна дестинация.

Кризата с коронавируса не е затворила нито едно от 180-те предприятия, които вече работят в "Тракия икономическа зона",

дори напротив - редица от тях инвестират и разширяват дейността си.

Компанията за авточасти „Вили Елбе аутомотив България” през март завършиха нова производствена сграда, която осигурява още 60 работни места, а инвестицията е на стойност 5 млн. лв.

VEM Europe (джойнтвенчър между китайския концерн VEM и немската група Mecalit) пък пусна още през януари в експлоатация завод за производство на матрици и щанци. Инвестицията в новия завод е 10 млн. лв. и там вече работят 25 души.

Гepмaнcкo-тypcкият кoнcopциyм „Шпинер България“ инвecтиpa 10 млн. лв. в

нoв зaвoд зa пpoизвoдcтвo нa мeтaлooбpaбoтвaщи мaшини, който открити 100 работни места.

Компанията получи от Българската агенция за инвестиции сертификат „Инвеститор „Клас А” още в края на януари 2019-а.

Редица инвеститори от най-високия клас избират Пловдив през 2020 година. Благодарение на инвестицията на „Шпинер България“ например прaвитeлcтвoтo oтпуcнa нa oбщинa Куклeн 313 469 лв. зa изгрaждaнe нa инфрacтруктурa.

Инвестицията в размер на 20 млн. лв. на международната компания BTL

за изграждане на високотехнологичен завод за медицинска апаратура

също стартира през септември 2020 година. Очаква се проектът да даде нови 200 работни места в Пловдив. Компанията предлага предпазни маски, както и респиратори на най-високо ниво, сертифицирани от ЕС. Заедно с инвестицията Община Пловдив получи и субсидия, на стойност малко над 1 млн. лева, заради статута на инвеститор "клас А“ на компанията.

Сертификат за инвестиция клас „А“ получи и компанията „Балкан агрикалчарал“ ООД през есента. Инвестиционният проект на дружеството предвижда разширяване на съществуващата дейност чрез

изграждане на нова производствена и складова база

за преработка и складиране на плодове и зеленчуци в Индустриална зона Марица, част от Тракия икономическа зона до с. Калековец. Вложението възлиза на 29,2 млн. лв. и ще осигури 31 нови работни места.

В село Рогош пък велосипедната компания „Лидер“ ще инвестира близо 4 милиона лева в новия си завод. Вече има предложение държавата да предостави целево финансови средства в размер до 496 427 лв. на община Марица за инфраструктура в района. Заводът ще бъде за

производство на електрически велосипеди и в него ще бъдат разкрити 25 нови работни места.

Над 30 други по-малки инвестиции от предимно средни и малки бизнеси на обща стойност от над 25 млн. лева са реализирани в Пловдив въпреки трудната година.

Гигантът КЦМ пък се похвали през тази година с мегаинвестицията си за 260 млн. лева и стана поредната голяма компания от региона, която получи сертификат за инвеститор клас „А“.

Позитивите за местната икономика обаче през трудната 2020 година бяха не само под формата на преки инвестиции. Пловдив стана

един от най-добрите средно големи градове на бъдещето според "Файненшъл Таймс“.

Пловдив е единственият източноевропейски град, попаднал в две от класациите на престижното бизнес издание - за стратегическо привличане на инвестиции и за ефективност на разходите, наравно с градове като Монреал, Лион, Базел, Билбао и Йокохама.

Прогнозите за икономиката под тепетата имат пълното основание да бъдат оптимистични за 2021 година, след като дори по времето на глобалната пандемия инвестициите в Пловдив не секнаха. Като положителна индикация можем да отчетем и честите визити на министъра на икономиката през последната година (първо Емил Караниколов, а после и Лъчезар Борисов). Държавата отпусна милиони на Пловдив и съседните общини за инфраструктура, което неминуемо ще привлече погледите на редица компании през следващата година, както и ще даде повод на работещите в заводи в региона да продължат да се разрастват.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

заблуди

заблуди

08.12.2020 | 09:56

"...дори по времето на глобалната пандемия инвестициите в Пловдив не секнаха.." - Не знам защо, постоянно заблуждават хората за някакви инвестиции в Пловдив!? Тези инвестиции, колкото и да им се иска на пловдивските кметове, не са в Община Пловдив! И те нямат никакви заслуги за тях! В Пловдив се "инвестира" само в болници, магазини и бизнес сгради. Които не произвеждат нищо и не създават много работни места!

Отговори
10 1
глупава жено !

глупава жено !

13.12.2020 | 17:07

...... не е необходимо в самия град да има производства за да се каже, че в града се инвестира. Достатъчно е в периферията да рада се прозвежда, а изработеното да се консумира в града. То това е и идеята да се ходи на работа извън града, а след нея да се прибираш и да си харчиш паричките. Какво очакваш ? Вероятно пред Тримона фабрика да пуши, че да се каже в града се произвежда нещо. Глупава жено :))))

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?