Следвайте ни

Напук на COVID-19: "Юрий Гагарин" АД с възход по време на пандемия

За 2020 г. дружеството отчете ръст на приходите за над 17%

viber icon

Устойчиви компании успяват да противодействат на ковид пандемията и да се развиват успешно. Пример за това е пловдивското дружество "Юрий Гагарин" АД - водещ производител на многоцветни печатни опаковки и етикети от картон и хартия и на филтърни пръчки за цигарената, хранителната и козметичната промишленост. 

През 2020 г. фирмата бележи ръст на приходите от продажби, респективно на паричните постъпления, видно от публичния финансов отчет на фирмата, която се листва на Българска фондова борса.

През изминалата година паричните постъпления на "Юрий Гагарин" АД са над 17% спрямо 2019 г. На годишна база приходите от продажби на филтри за цигари и на хартиени опаковки са с почти 7% повече. Най-големите приходи от продажби -

61%, идват от реализацията на филтри за цигари и гилзи,

а приходите от опаковки от картон и хартия са 39%. Продукцията от двете направления се реализира както на вътрешния пазар, така и за експорт. Към 31.12.2020 г. в „Юрий Гагарин“ АД са наети 294 работници и служители.

Предприятието е създадено през 1964 година като единствен производител на територията на България на печатни опаковки от картон и хартия, филтри за цигари, резервни части, нестандартно оборудване и рециклиране на машини за цигарената и тютюневата промишленост. През 1993 година с решение на Министерския съвет предприятието е преобразувано в акционерно дружество като правоприемник на комбинат "Юрий Гагарин"-Пловдив и на съответната част от активите и пасивите на Стопанско обединение "Булгартабак"-София.

През годините дружеството се модернизира

Общият размер на инвестициите за периода 2005-2011 г. надхвърля 40 млн. лв. През 2014 г. реализира проект по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 г. По проекта е закупена деветцветна офсетова печатна машина, а получената субсидия е за 3,2 млн. лв. По-късно дружеството купува със собствени средства 10-а секция към машината. Целта на внедрената високотехнологична линия е намаляване на енергоемкостта и разширяване на производството.

В „Юрий Гагарин" АД е реализиран и проект по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. за повишаване енергийната ефективност на дружеството. През 2019 г. е въведена в експлоатация нова 8-цветна  офсетова печатна машина. Две години по-рано дружеството осигури външна мълниезащита за две от сградите си, където са филтровият и печатният цех.

През април 2020 г. компанията дари 100 000 лева на четири болници в Пловдив, разпределени поравно - за УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, МБАЛ „Свети Пантелеймон“ ЕООД, МБАЛ „Свети Мина“ ЕООД и Медицински университет- Пловдив. Средствата бяха за закупуване на консумативи, медицинска апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти, както и за диагностика и лечение на пациенти с COVID-19.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай