Следвайте ни

Напрежение в бизнеса: Хотелиери и ресторантьори в пълна стачна готовност

viber icon

Общото събрание на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) създаде Кризисен щаб за оцеляване на туризма и одобри пълна стачна готовност, съобщиха от браншовата организация

По време на заседанието са били одобрени пет кризисни точки, които този щаб трябва да решава: да не се ограничава работата и да се затварят търговски обекти безпринципно и със заповеди от днес за утре; при епидемиологична обстановка, която налага пълно или частично затваряне в регионален или национален мащаб, да се осигурят финансови обезпечения за фирмите и техните служители, предварително уточнени с бизнеса, а извършването на търговска дейност да не се обвързва със задължителна ваксинация, освен ако тя не се въведе с нормативен акт; държавата да предвиди и обезщетения заради високата цена на тока за бизнеса; да се приеме оставането на ДДС за заведенията за обществено хранене в размер на 9 на сто безсрочно; да се вземе спешно решение за гратисен период на обслужване на главницата по старите кредити за срок от 2 до 5 години и погасителният план да е според възможностите на обслужване на съответния туристически бизнес, съобщава БТА.

Според БХРА лихвените нива на отпускани нови заеми за оборотни средства трябва да са в размер на 1,5-2 на сто. Настоява се при при преференциални условия да се отпускат и потребителски кредити, за да се задържат служителите в сектора, както и да се направят достъпни кредитни програми за туризма.

Присъстващите членове на Общото събрание на организацията са обявили и пълната си стачна готовност и намерението си да защитят интересите си и изпълнението на изброените пет точки с всички позволени от закона средства, обединени с другите представители на бранша, се посочва в прессъобщението на БХРА.

От организацията са категорични, че оттук нататък ще бъдат безкомпромисни в защита на интересите си, а бъдещ министър на туризма, независимо от неговата личност, ще получи подкрепа само ако се съобрази и има адекватна позиция по приоритетите, които са одобрени от браншовите организации в туризма.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Тони

Тони

30.08.2021 | 16:37

Чета коментарите и оставам с чувството, че някои са въобще против туризма. Има туризъм - има проблем, няма туризъм - няма проблем! Закривайте тогава туризма и съответното министерство. Стойте си ваксинирани само по къщите и се радвайте на вечен живот! А, и планинският туризъм и палатките да забранят, че са вредни за природата.

Отговори
1 2
3245

3245

30.08.2021 | 13:34

Овцете си искат кошарата.Какво ви пречи да си живеете без да излизате или задължително някой трябва да ви го забрани специално.Нормалните хора,които са мнозинство(85%) искат да живеят без дистанционно насочване.Уплашените сте много шумни -никой не се интересува,че сте ваксинирани,но държите цял свят да научи.

Отговори
3 7
Тогава умирай, бе

Тогава умирай, бе

30.08.2021 | 13:38

Отворко. Изборът е твой. Да или да.

Отговори
5 3
Кой кога ще умре

Кой кога ще умре

30.08.2021 | 16:40

го решава Всевишния. Падат доста мълнии напоследък. Така че, не предизвиквайте съдбата, като пожелавате умиране на някой!

Отговори
2 0
Аман

Аман

30.08.2021 | 12:42

Стига им давайте трибуна. Доказаха, че не спазват мерки и не си ваксинират персонала. Стига за тях! Има и други. Не всяка кръчма е туризъм...

Отговори
8 6
Митко

Митко

30.08.2021 | 12:38

В момента съм на златните, маски никой не носи, касови бонове няма, алкохола се сипва от бутилки бе етикет.

Отговори
12 0
Юлия Р.

Юлия Р.

30.08.2021 | 13:44

Аз пък да те питам - какво правиш там?

Отговори
3 2
Симо

Симо

30.08.2021 | 12:25

Абе какво им обръщате внимание на тези ревльовци. На морето шопската е 10 лв., порция пържен дребен сафрид /десетина рибки/ – 15 лв... И в страната цените са вдигнати необосновано. Продават с 9% ДДС, а за покупките си теглят 20, сиреч нас грабят. Да си гледат работата! Аз и хората около мен сме против исканията им! Искаме здраве!

Отговори
16 3
Затваряй

Затваряй

30.08.2021 | 11:57

Най-алчните,ревящи и неспазващи мерките браншове! Затваряне и да няма финансова помощ от държавата,защото те получиха достатъчно.

Отговори
16 6
Яхууу

Яхууу

30.08.2021 | 11:47

На морето най-спазваха мерките баровете и кръчмите. През маса даже и през две, маски, и т.н. хахаха повярва ли някой?

Отговори
19 2
Добре е

Добре е

30.08.2021 | 11:14

Аз предлагам да ги оставите да работят .да ги накажем с не посещение и нека реват...идете им вижте менюто и цените???и качеството на услугите и храните... Лъжат удрят и никакво качество на услугите..

Отговори
21 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?