Следвайте ни

Напредваме в дигитализацията със застраховането

България на 47-о място от 115 държави в годишната класация

viber icon

България се изкачва с 11 позиции до 47-о място от 115 държави в годишната класация за дигитализация на бизнеса на компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs. С този резултат страната ни се превръща в най-динамично развиващата се държава по този показател в региона на Централна и Източна Европа, коментират от дружеството. В миналогодишната класация България падна с две позиции надолу и тогава бе на 58-о място по дигитализация на бизнеса.


Индексът EDI (Enabling Digitalization Index) оценява условията за работа и развитие на дигиталните компании, както и възможностите за дигитализация на бизнеса в съответните държави. За целта се използват 5 критерия - регулации, знание, свързаност, инфраструктура и мащаб. Максималният възможен резултат е 100 точки, пише Investor.bg.

С добри оценки за регулация и свързаност България успява да изпревари съседките си Сърбия (50-то място), Румъния (56-то място) и Турция (48-мо място), както и Хърватия и Черна гора. Значително пред нас в класацията обаче са останалите държави в региона – Чехия (27-мо място), Словения (31-во място), Унгария (34-то място), които също отбелязват, макар и по-малък, напредък.

Оценката на анализаторите от Euler Hermes за региона като цяло е положителна, като се отбелязва успешната стратегия на държавите да компенсират липсата на мащаб с фокус върху развитието на инфраструктурата, свързаността и знанията. Именно знанията са сферата с най-голям потенциал за подобрение у нас.

EDI класацията на Euler Hermes за 2019 г. отново се оглавява от САЩ. Германия също запазва второто си място, а Холандия е изместена от първата тройка от Дания. Като положително се отчита и развитието на Китай, като страната за първи път попада в топ 10 на класацията.

Анализаторите уточняват, че индексът EDI не мери самата дигитализация в съответната държава, а се фокусира конкретно върху условията за развитието на бизнеса с помощта на дигитализацията и съответно върху рисковете от евентуално забавяне.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?