71

НАП слага на дузпата строителите, криели по половин милиард данъци

Националната агенция за приходите (НАП) ще следи с особено внимание строителите и инвеститорите, за които традиционно в момента тече най-силният период от годината. 

Набелязани са значителни по обем контролни мерки, в това число и проверки на строителни обекти за спазване на данъчно-осигурителното законодателство, посочват данъчните. Строителството е бързо развиващ се, динамичен и значим за нашата икономика сектор, в който укриването на данъци може да причини сериозни щети за бюджета.

Анализ на риска показва, че секторът ежегодно генерира щета от неплащане на данъци за бюджета за около 480 млн. лева. Ковид пандемията не доведе до осезаем спадат в сградното строителство, а от друга страна – стимулира хората да обърнат парите си в имотни инвестиции. Сделките за покупко-продажба на имоти в периода на пандемията намаляват с около 8%, а непосредствено след нея нарастват с 28 на сто. Поради всички тези обстоятелства и процеси браншът е определен като един от най-рисковите и е постоянно наблюдаван от данъчната администрация.

НАП преди всичко стимулира доброволното спазване и апелира за изповядване на имотните сделки на реалните им цени. Търси се комуникация и с бранша. През април на среща-дискусия с представители на Камарата на строителите в България бяха обсъдени проблемите и затрудненията, които влияят на нормалното функциониране на дейностите в бранш „Строителство“ в резултат от създадената кризисна ситуация, породена от войната в Украйна. 

Строителите и инвеститорите следва да имат предвид, че при наличие на индикации за отклонение от данъчно облагане НАП извършва ревизии по особен ред, което може да доведе до определяне на нови размери на данъци. Най-често, в хода на контролни производства, при констатиране на несъответствия на фирмите се предлага сами да коригират грешките си, като подадат отново коректни декларации. В случай че не го направят, действията продължават с извършване  на ревизии. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Стоичков

Стоичков

11.08.2022 | 17:12

Това трябваше да е ежегодно поне в последните 20г.толкова пари се "изпраха" чрез строителство,че едва ли някой може да каже колко са спестени от данъци. При тоя "бум" в цените на имотите,дали сключените сделки са на реалната стойност,едва ли. Никой в тая държава не проверява произхода на средствата и дали има разминаване между доход и стандарта с който парадират част от гражданите,ако не стане някой сакатлък и тогава да се самосезират институциите.

Отговори
5 0
Хеее,хайде де!

Хеее,хайде де!

11.08.2022 | 12:30

Сетихте се!Значи можело…Кога най-после в Бг ще има справедливи данъци и подоходен критерий за размер на данъците,както е във всички развити ЕС държави.Сега милионери ,предприемачи,нагаждачи с обществени поръчки и свой кръг хора удобно си трупат милионите и не плащат,на гърба на редовия гражданин,който цедите до дупка.Приберете милионите от милионерите,акционери,борсови играчи,строителни предприемачи и тем подобни.Подоходен критерий и справедлив данък,по размер..кога??

Отговори
13 1
Сетихте се...

Сетихте се...

11.08.2022 | 12:15

То това е публична тайна. Га видиш касова бележка от шпакловчик или фаянсаджия - ела ми се обади!

Отговори
13 0
Събирачи на пари

Събирачи на пари

11.08.2022 | 11:45

Пак ще тормозят фирми

Отговори
3 9
1800 евро на квадрат, на голи стени..

1800 евро на квадрат, на голи стени..

11.08.2022 | 20:14

"ТОРМОЗЯТ"??? ПХА ХА ХА ХА А

Отговори
4 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?