НАП създава нова база данни за лицата със заеми над 5000 лева

Повечето общини няма да увеличат данъка върху сградите

Менда СТОЯНОВА, председател на бюджетната комисия в Народното събрание

- Кои ще са съществените промени в данъчните закони?

- Няма драматични, големи промени. И това е нормално, защото през 2007-а ние синхронизирахме данъчните закони с европейските директиви и не би трябвало да има кой знае какви промени. Промените, които са включени в новите данъчни закони могат да се обединят в три групи. Първата група касаят изчистване на текстове, които по една или друга причина не са били в синхрон със съответната директива. Или пък междувременно се е изменила конкретната европейска директива и ние е трябвало да реагираме. Втората група промени са свързани с изчистване на текстове в законите, които са за по-ясното и точното им прилагане. Тук можем да отбележим и някои промени, които са предложени от правителството във връзка с борбата със сивата икономика и избягването на данъчните плащания. Третите промени са по ставките. Всички знаем, че се запазват преките данъци, както и ДДС. Единствено, което надълго и нашироко се коментираше, е увеличаването на акциза на цигарите. Освен това имаме увеличение на акциза на електроенергията, но тя е във връзка с това, че трябва да се постигне минимално договореното с Европейския съюз ниво на акциз. Имаме още едно увеличение с 2 процента на данъка върху хазартните игри - тото и лото. Така при 12 процента данък имаме изравняване на ставките на всички видове хазартни игри. Има и още една промяна. Тя е в Закона за местните данъци и такси, където е предложено да се разшири диапазонът, в който общините могат да определят промилите на данъка върху сградите и данъка върху наследството. Някои от общините вероятно ще се възползват от тази възможност, за да увеличат размера на данъка. Но според мен голямата част от тях няма да го увеличават.

- Какви са данъчните промени, които ще възпрепятстват сивия сектор?

- В последно време широко се коментираха някои предложения за свързването на касовите апарати към информационната система на Националната агенция за приходите. Идеята е тази информация да тече постоянно, онлайн. По принцип тази промяна е хубава, но тя няма да се случи веднага, тъй като има технологично време за нейното прилагане. Първо всички касови апарати трябва да се снабдят с устройство, чрез което да се осъществи тази връзка. Необходимо е и ново софтуерно решение, за да може НАП да поема, обработва и анализира тази информация.

- Кога ще стартира тази програма?

- В края на 2010 г. би трябвало да заработи системата и през 2011-а вече да се прилага. Ще започнем с бензиностанциите, които сега са длъжни да изпращат ежедневен отчет на оборотите си в НАП.

- Каква е идеята за тези отчети? Търговецът на горива може да продава и с изключен касов апарат, а в справката да се описват ниски обороти. Как НАП може да избегне това?

- Ефектът е в това, че се набира информация и когато се анализира, става ясно дали търговецът обявява всички продадени количества.

- Как НАП ще използва обявяването на заеми над 5000 лева в данъчните декларации?

- Това също е нов момент в данъчното законодателство. Вече всички, които са предоставили или получили заем в размер над 5000 лева ще са задължени да отбелязват този факт в данъчната си декларация. След обработката на декларациите ще се създаде една централизирана база данни. Практиката през последните години показва, че някои физически лица раздават заеми в много по-големи размери от доходите, които са декларирали. Целта е други физически лица, които са укрили доходи да могат да докажат произхода на парите за направените от тях разходи. Затова, ако се осъществи това намерение, във времето ще се набере база данни, чрез която автоматично ще могат да се правят засечки. По този начин ще се ограничи възможността за недеклариране или укриване на доходи.

- Може ли да групирате доволните и недоволните от данъчните промени? Кои са те?

- Въпросът е много лесен. За хората, които са лоялни и спазват закона, данъчните промени ще бъдат добре дошли, защото те ще ограничат нелоялната конкуренция. Недоволни ще са тези, които досега са се възползвали и облагодетелствали от пролуките. По отношение на прословутия акциз за цигарите, смятам че всички непушачи сме доволни от това, че пушачите ще поемат чрез акциза тежестта на това, че тровят и непушачите. И за това, че натоварват и здравната система с разходи по допълнителни заболявания.

- Защо авторите на законовите промени не предвидиха облекчения за младите семейства и студентите?

- По принцип нашата данъчна система в частта на преките данъци прилага изключително ниска ставка. Десет процента данък просто няма никъде. Има две философии. Едната е високи ставки и множество облекчения по различни линии, от които се възползва една или друга група данъкоплатци. Вторият подход е ниски данъци и никакви облекчения. Мисля, че той е по-справедливият.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Марин

Марин

22.10.2009 | 08:44

На социолозите им ПЛАЩАТ за да лъжат в стъкмистиките за рейтинга на Бойко Борисов , но на ВАС КОЙ ВИ ПЛАТИ , за да ЗАБЛУЖДАВАТЕ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ , че той , дУпетатите му или министрите му изобщо правят нещо УМНО и нормално ,драги ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛИСТИ ?! Колкото и да му лижете гъза , Бойко Борисов за 100 дни ДОКАЗА единствено, че : 1. Че е елементарен и първосигнален човек с огромно самочувствие и без грам покритие! 2. Че дърдори като развален грамофон едни и същи глупости до втръсване! 3. Че вечно някой още му е виновен и крив! 4. Че е всичко друго но не и управленец! Неговата роля е не да решава проблемите. а да ги създава! 5. Че не блести с интелект! Феновете му също!...

Отговори
0 0
Мишо

Мишо

19.10.2009 | 17:33

Като гласувахте за селянина от Банкя , това , което ви се случва , това ви се полага , глупаци такива !!! Сами си го натресохте , че и на нас ни го забихте ... Затова нека ви цитирам отново едно мнение, което много харесвам : " ... На мутрата -пожарникар Бойко Борисов , на малоумния комплексар с „ меки китки „ ДЯНКОВ и на топсерсема Цветанов им е по-дебела главата , по - празно пространството между ушите и по-високо самочувствието, отколкото е здравословно !... Само кретенизмът и цинизмът им са на ниво !! http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2045-da-ne-govoryat-i-da-ne-me-draznyat-tezi-dumi-zvuchat-strashno Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирано и по-некадърно правителство от настоящето ,!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ... „Благодарим „ безкрайно на „ бащицата „ Бойко Борисов за „гениите „ , които ни натресе в управлението . Тези , които създават , най-меко казано , ужасната действителност на дезорганизация, безотговорност и неприветлива среда … Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! … КЕНЕФ , в края на двора- с една дупка в следата, типично по български ,типично по селски… Нека им напомня, че " благодарение " на подобна политика на геноцид спрямо народа ни , се случиха януарските събития през 1997 година. АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ им ПОЖЕЛАВАМ много скоро , защото иначе ще разплачат ТОТАЛНО майката българска ... А и все повече от тези, които гласуваха за ГЕРБ вече гледат ето така http://www.freakycreek.com/gallery2/v/Funny+Advertisements/gerber-hot-sauce.jpg.html..." Хайде да ви видя сега КАК ЩЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ от малоумния кабинет, който ни натресохте ? По време на криза ХОРАТА намаляват данъци, намаляват акцизи, свиват " перата " , подяждани от чиновници , за да може " да диша " бизнесът, да дишат хората , а тези кретени ... абе ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ малоумниците ! Аз скоро ще се омитам от тази територия на кретенизма ...Защото тук НЯМА живот, а и след 100 години няма да има !

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?