Следвайте ни

НАП осигури бърза писта за здравните осигуровки

За пациентите на 18 лечебни заведения в Пловдив

viber icon

 

„Бърза писта“ за възстановяване на здравни права осигуриха данъчните в Пловдив с 18 лечебни заведения на територията на ТД на НАП. В условия на пандемия немалка част от постъпващите за хоспитализация се оказват с дупки в здравното осигуряване и трябва да плащат от джоба си за лечение. Става въпрос предимно за самоосигуряващи се лица, безработни или такива, които работят на трудови договори, но с прекъсвания.

За да могат да се платят натрупани здравни осигуровки, лицата са задължени първо да подадат декларация образец №7 - „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски“. Този документ вменява задължение за плащане и без него  сумата просто ще бъде налична по сметката на лицето, без да има възможност да се покрият задълженията, обясняват данъчни. Казано с прости думи - чрез Декларация образец 7 се обвързва плащането. Големият проблем е, че декларацията се подава с електронен подпис, ПИК или лично. А в ситуация, когато лице е хоспитализирано, няма как да се спазят тези изисквания. Ето защо в разгара на пандемията у нас данъчните започнаха да работят с болниците по нова схема.

Администратори от лечебните заведения съдействат на пациенти с прекъснати здравноосигурителни права, като изпращат собственоръчно подписана от лицето и сканирана ключовата декларация №7 до ТД на НАП. Оттам нататък поема данъчен служител, който при нужда консултира пациента по телефона.

Добрата новина е, че 18 лечебни заведения в обхвата на ТД на НАП-Пловдив откликнаха на молбата ни за сътрудничество и схемата работи, посочват от „Скопие“ 106. След подаването на декларация №7 плащането на необходимата сума за възстановяване на правата става лесно. Парите може да бъдат преведени по банков път, е-pay или друг електронен канал. Възможно е и близък на болния да дойде до гише в НАП с обикновено пълномощно или служебна бележка от лечебното заведение, че задълженото лице е лежащо болно при тях, и да се възползва от наличните ПОС терминали на гишетата. По този начин сумата се превежда директно по сметката на лицето и служителите на гише издават веднага удостоверение за непрекъснати здравноосигурителни права, поясняват данъчните. 

Здравноосигурителни права се губят, ако не са внесени повече от 3 месечни вноски за период от 36 месеца. За да се възстановят  правата, трябва да са заплатени всички задължения за здравно осигуряване за последните 60 месеца.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?