Следвайте ни

НАП: Няма да се удължава срокът за новите фактури за горивата

viber icon

Вече има опити за байпас на сървъра с таблети и телефони. Ново удължаване на срокове за касовите апарати за бензиностанциите, за да отчитат цените на горивата при покупката и продажбата им, както и платените ДДС и акциз за тях, няма да има. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров на извънреден брифинг. Повод за него бе заплахата бензиностанции да не отворят заради новите изисквания от 1 април, както и срив в системата на НАП, с която са свързани онлайн касовите апарати във вторник.

„Тези промени не изискват повторно изпитване или минаване на тези системи през Българския институт по метрология , за тях предупредихме още миналата година ”, аргументира се той. Според него, има изкушение да се крият данъци от горива, защото те формират около половината от цената, което щяло да стане ясно с новите бележки.

С по 240 000 заявки са били натоварени сървърите на приходната агенция от касовите апарати на определен производител вчера, което е довело до срива, стана ясно на брифинга. Експертите на приходната агенция са категорични, че това не е хакерска атака.

 
Според Бъчваров сървърите не са работили между 13,30 ч. и 15,40 ч. И след това проблемните фискални устройства, са продължили да дават съобщения за грешка. „Вграденият софтуер на фискалните устройства реагира по начин, който не е нормативно описан в наредбата. Очаква се, че устройството не „пита” сървъра само в определени случаи, а 240 000 пъти. Получило се е така, че сървърът е записан с изключително голям обем заявки”, обясни механизма той. Според данъчните, при старите касови апарати е нямало как да се разбере, че има проблем с връзката, докато сега това става ясно на самия търговец още на 6-тата минута. За да няма в бъдеще подобни проблеми, НАП ще направи работна среща с програмистите на всички производители на касови апарати, за да се потърси начина за това.

Вече има опити свързаният с НАП софтуер да се заобикаля с паралелното инсталиране на програми на таблети и телефони, с които да се прави двойно счетоводство, съобщи още Бъчваров, пише днес+.бг. Той предупреди, че за такова нарушение последиците ще са за търговеца, а не за софтуерната компания, която му е предложила вариант за прескачане на правилата.

По повод опасенията на горивния бранш, че новите изисквания за ДДС, акцизна и ценова информация върху касовите бележки ще доведат до затваряне на бензиностанциите, Росен Бъчваров подчерта, че към момента НАП не вижда основание за отсрочка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?