Следвайте ни

НАП дебне какво продаваме в нета

Всеки трети върти търговия онлайн

viber icon

Без налог, ако сделките в интернет са от разчистването на гардероба и старата покъщнина 

Плащаме данъци, ако навърътим над 2000 лв. оборот с онлайн продажби

Всеки трети пловдивчанин трупа допълнителни доходи чрез продажби в интернет, а 10 на 100 се издържат от онлайн бизнес, сочи проучване на „Марица“.

През последните месеци данъчните обърнаха особено внимание на онлайн търговците и техните приходи. Причината - множеството недекларирани печалби от продажби в нета. Акцията, която стана по-осезаема в края на 2020-а, провокира вълна от възмущение в социалните мрежи и форумите. Пловдивчани, продаващи старите си уреди, телефони или дрехи запитаха "Престъпници ли сме?". 

Данъчните казват "не" -  ако продаваме лични вещи, не дължим данъци и не сме длъжни да декларираме приходите от това". Обаче много често става "объркване", защото куриерските фирми са длъжни да предоставят на НАП справки за наложени платежи. От тази година обаче въпросните данни ще бъдат заредени в годишните данъчни декларации. Никой няма да притеснява майка, продала няколко дрешки на бебето си, които вече са малки, и изкарала например 100 лв. през годината. Данък обаче ще трябва да плати всеки, докарал си над 2 бона чрез онлайн продажби. 

Гражданите ще имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност, казват от НАП.

В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение № 2

в данъчната декларация в срок до 30 юни 2021 г.

Сайтовете за продажби наистина преживяха ренесанс заради пандемията. Кризата, мерките и слабото търсене принудиха много от търговците да се позиционират изцяло в мрежата. В същото време много хора издухаха праха от старите вещи в килера и също се превърнаха в търговци.

Онлайн търговията обаче се следи изкъсо от Националната агенция по приходи. Това съвсем не е нова практика, но стана осезаема и интензивна в последните месеци на миналата година.

Според Закона за пощенските услуги куриерските фирми са задължени да предоставят черно на бяло в НАП  информация за абсолютно всички изплатени суми на своите клиенти. И те го правят прецизно, защото в противен случай подлежат на санкция, и то не в малък размер.

Когато клиентите занесат пратка в куриерския офис, задължително се обявява какво има в съответния плик, кутия или кашон.  Еднаквостта в описанието на продаваната стока се набива на очи и вече се възприема като регулярна търговия.

Когато не се декларират печалбите, това означава, че търговецът е в сивия сектор

Валидно е и обратното - по описанието веднага ще се отличи човек, продаващ каквото му попадне, само и само да изкара някой лев.

След това се задейства и следващият процес ѝ физическите лица разбират, че дължат нещо на държавата по два канала ѝ по телефона или чрез писмо.

Според закона онлайн търговците, които изпращат стоки именно като физически лица, трябва да опишат до последната стотинка печалбите си от куриерски пратки в своята годишна данъчна декларация и да се отчетат с данък  върху сумата от получените наложени платежи. Точно това обаче среща жестока съпротива у мнозина.

„Как ще продам стара покъщнина, закупена през годините с мои лични средства, след което ще плащам и данък? Това е абсурдно. Нито продавам нова стока, нито нещата са еднакви, да рече човек, че развивам някакъв бизнес. Не. Ползвам сайтове като OLX, за да продам вече непотребни неща. Изведнъж се превърнах в длъжник, пред НАП - в престъпник“, коментира пред „Марица“ 35-годишният пловдивчанин Ангел, разчистил къщата на родителите си след тяхната кончина. Той посочва, че от продажбите е минал доста дълъг период от време, а е получил позвъняване по телефона с покана да плати данък едва през октомври.

Причината - стари длъжници също са в обхвата на НАП. Както кредитната история, така и справките, подадени от куриерските фирми в приходната агенция, се пазят 5 години. Така е посочено в ДОПК.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

15.03.2021 | 15:11

Ако обикалям казаните за смет и после продавам намерените неща и направя оборот от 2001 лв за една година,ще стана ли длъжник пред НАП-ЛАП.Ако съм купил нещо за 5000 лв.,но остана гладен и го продам за 2001 лв.,пак ли трябва да плащам данък на НАП-ЛАП.А накрая искам да попитам,всички тези пари от данъците къде отиват,защото тази държавичка наречена България,вече от 30 години става все по-зле и по-зле.

Отговори
17 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?