49
Следвайте ни

Намаляват сметките на ток на 256 000 малки фирми

viber icon

Общо 256 хиляди фирми ще получат компенсация заради скъпия ток на свободния пазар. Това обаче са само тези небитови абонати, които нямат сключен договор с търговец, а се снабдяват с електроенергия по цени на доставчик от последна инстанция /ДПИ/. Това е най-скъпият начин за снабдяване. Въпреки че малкият бизнес получи отсрочка да си намери търговец на ток, близо 41% от всички небитови потребители не го направиха и фактурите им за ток са по-високи от на всички останали.

Тези фирми ще бъдат компенсирани с между 15 и 30 лева на MWh. Мярката ще има краткосрочен характер - в рамките на 3 месеца, считано от 1.11.2021 г. като през това време потребителите на ДПИ следва да сключат договори с доставчици на електроенергия от свободния пазар, съобщават от КЕВР.

Дотук се стигна след като КЕВР прие изменение и допълнение на Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция /Методиката/, които са в изпълнение на мерките, обявени от правителството и от енергийния регулатор, за ограничаване негативното влияние на цените на електроенергията на борсовия пазар върху небитовите потребители. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

26.10.2021 | 18:09

Разбирай, преляха парите от изтегленият заем за милиард и половина в джобовете на червените енергодуржества! Някой да не си помисли, че това е корупция, ньееееееее, но 10 години глад трябва да се компенсира, че Бойко Борисов идва и пак ще ги тури където им е мястото!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?