Следвайте ни

Наказателно: Държавата фалира две фирми в Пловдив, не плащали заплати

viber icon

Две пловдивски фирми са обявени в несъстоятелност това лято, защото не са плащали заплати на служителите си. Инициативата за крайната мярка е била на Главна дирекция Инспекция по труда /ГДИТ/. Според Търговския закон ГДИТ може да поиска обявяването на едно дружество в несъстоятелност, ако повече от два месеца не е изплащало трудовите възнаграждения към най-малко 1/3 от списъчния състав. От началото на годината на това основание ГДИТ е поискала такова производство за общо 23 фирми от цяла България.

Едната от пловдивските фирми - "РВ Груп" ЕООД, е била проверена от инспекторите през април миналата година. Тогава те установили, че има забавени заплати на част от персонала. Двама от служители са работили, без да получат нито една стотинка за период от шест месеца - от септември 2018 до февруари 2019 г., а им се е полагало съответно 1750 и 1800 лева. Други двама пък частично не са получавали надника си. Видно от ведомостите, заплатите са били начислявани, но не са били давани на служителите.

През онзи период наетите са били първоначално 6 души, като през септември и октомври 2018 г. възнаграждения са получавали само половината. В следващите месеци персоналът е бил намален, но порочната практика така и не спряла. Инспекцията по труда дала едномесечен срок работодателят да изплати дължимото, тогавашният управител подписал протокола, но нищо не последвало. Това обаче далеч не е единственият борч на фирмата - тя има над 360 хиляди лева публични задължения и запори на банковите сметки от три различни банки. Запориран е бил дори 19-годишен "Крайслер Круизер", който впоследствие е бил продаден, става ясно от решение на Окръжния съд.

По същия параграф е започнала процедура по несъстоятелност и за пловдивската „Арда 14“ ЕООД, чийто предмет на дейност, според данните в Търговския регистър, е транспорт и логистика. Фирмата е микро, като през различните месеци наетите са били двама или трима, а даването на заплати - спорадично. Един от служителите чака близо 2000 лева за труда си от началото на 2019-а. Фирмата също е с много борчове - над 340 000 лева. 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?