46

Най-евтиното теглене от банкомат е 20 стотинки

Само осем по-малки банки поддържат фиксирана такса, при другите е процент от сумата

Осем банки все още удържат положението и таксуват хората, които теглят от банкомат, с фиксирана минимална сума. По-големите финансови институции промениха неотдавна ценовата си политика и премахнаха фиксираната такса за теглене от банкомат. Замениха я с процент от дръпнатата сума, но сложиха и долна граница, обикновено не по-малко от 20 или 30 стотинки.

Най-евтино в момента теглят от банкомат притежателите на дебитни карти, издадени от Общинска банка. Удръжката е едва 20 ст., но тя важи само ако и банкоматът е инсталиран и се поддържа от Общинска банка. На второ място в топ 5 влиза Българо-американска кредитна банка /БАКБ/, където тегленето от банкомат струва 25 ст. ЦКБ, Тексим банк,  Интернешънъл асет банк, Инвестбанк и Търговска банка Д пък взимат по 30 стотинки на теглене, независимо от сумата. Това сочи класацията на финансовия сайт „Моите пари”, изготвена в края на миналата седмица. В сегмента на фиксираните все още такси има и безплатно теглене от банкомат, но само за първите 20 операции за една година. После удръжката е 0.99 лева. Офертата е на ТиБиАй Банк.

При по-големите банки, сред които КВС Банк /новата банка след сливането на ОББ и Райфайзенбанк/, Алианц и ПИБ, минималната удръжка е 30 стотинки. Според тарифата на институциите обаче се удържа 0,1% от изтеглената сума, но най-малко 30 ст. Така, ако дръпнете от банкомат 400 лева, ще платите 40 стотинки. Ако дръпнете 300, ще платите 30 стотинки. Ако изтеглите 100 или 200 лева, също ще платите 30 стотинки.

Според ранглистата на „Моите пари” в момента най-големите банки, които имат и най-много картодържатели, прилагат най-неизгодните такси за теглене от банкомат. В Пощенска, УниКредит Булбанк и Банка ДСК удръжката е 0.15% от сумата, но минимум 30 стотинки. Така в този случай за 400 лева в брой, ще има удръжка от 60 стотинки.

Големият проблем идва, когато човек няма наблизо банкомат на банката - издател на дебитната карта. Тогава таксите за теглене варират от 0.99 лева при БАКБ, през 1 лев при Общинска банка, 1.20 лева в ОББ, Търговска банка Д и Интернешънъл Асет, до 1.35 лева при Тексим банк. Единствено те са с фиксирани удръжки. Останалите начисляват между 0.1 и 0.2% от изтеглената сума, но имат и минимум от порядъка на 1.20 и 1.50 лева. Така че, остава в сила правилото - теглете винаги от банкомат на банката издател на дебитната карта. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Любопитен

Любопитен

15.08.2022 | 12:22

Някой знае ли дали плащанията на пос терминал в големите хипермаркети са БЕЗПЛАТНИ? Питам, защото човек няма как да направи засечка със сметката си.

Отговори
3 0
Така е

Така е

15.08.2022 | 10:14

В Бг. Тъпо. Безкрайно тъпо. Ако например работиш в УниКредит теглиш заем без лихва. Ако напуснеш преди изплащането му удрят ти сатъра.

Отговори
5 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?