Следвайте ни

Наеми на магазини рухнаха с 40% - пак са празни СНИМКИ

viber icon

Десетки магазини в центъра стоят празни и без наематели вече месеци. Само на ул. „Опълченска“ те са 4-5. Много са и голите помещения в Капана, както и на самата Главна.

Оказва се, че почти всички те са изпразнени още преди избухването на пандемията. Един от големите магазини без стопани е на ъгъла на „Опълченска“ и „Никола Палаузов“. Разполага със 140 квадрата сутерен, 140 квадрата партер и 40 квадрата галерия. 

„Преди хората не поставяха толкова въпроса за наема. Заради коронакризата го свалихме от 1400 на 1000 евро. Наемите сега нямат нищо общо с онези в зората на демокрацията“, казва собственикът му.

Големият магазин, който преди време продаваше троянски мебели, а след това и дрехи втора употреба, е празен още отпреди пандемията.

„Тенденцията е, че в града търсенето рязко спадна още миналата година. Кризата я задълбочи. Ние обаче знаем, че каквото и да стане след време пак ще тръгне търсенето тук“, убеден е собственикът му. 

На 20 метра от него е друг голям и нефункциониращ магазин. Той е с площ от над 100 квадрата. Последните наематели напуснали точно при избухването на пандемията. И тук наемът е намален.

Според стопанина му, правилният наем може да се вземе най-рано след година.

„Хората се страхуват да инвестират в това сега. Тенденция и планиране се хващат трудно в условията на пандемия. Кой преди година би казал, че 2020 ще е такава“, казва той. 

Наемите се свалят навсякъде. Управител на 5 магазина на главната обяснява, че дори екстрата, че предлага свободни паркоместа, не привлича сериозни инвеститори.

Един от магазините му с площ от 62 квадрата е празен от януари. Оттогава не е получил нито едно сериозно обаждане. 

„Звънят ми „смешници“. В Кършияка му вдигнали наема и той иска да ми се изтопурка в центъра и да му е добре. Няма как да стане! Или пък искат да отворят магазин за дрехи втора употреба – това са дребни работи, които няма как да тръгнат, колкото и да му наклякаш на наема“, казва управителят.

Той е склонен да уговори собствениците на имоти, които управлява за 6-7 месеца да „клекнат“ с парите, които искат.

„Така ще бъде споделено разработването. Един терен в центъра иска поне година, за да се развие както трябва, но без смислено търсене как да стане“, повтаря той. 

Според него, магазини за обувки и дрехи вече много трудно тръгват на Главната. Подобни проекти живеят максимум година и след това изчезват.

„Имаше магазин на „Найки“, имаше „Адидас“ – няма ги вече. По-скоро се насочват към моловете – там не е евтино, но има споделени разходи“, припомня той.

На Главната има и истории с щастлив край. В началото й е един от малкото празни магазини, които си намери стопани само в рамките на два месеца.

„Стояхме празни, но вече работим. Човек трябва да е гъвкав – не може с представите за наеми отпреди години да очакваш да ти тръгне работа“, каза собственичката му. И тя иска по-малко пари от наемателите си.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?