46

Над половин милион руски имота в България на тезгяха, има ли кой да ги купи

Брокерите по морето засипани с молби да търсят нови собственици

Докато в Лондон, Милано и Париж най-богатите руснаци имат имоти за милиарди евро, то България се превърна в притегателна дестинация предимно за средната класа от сънародниците на Владимир Путин. При това закупените апартаменти и къщи се ползват както за почивка, така и за инвестиция.   

Точна статистика на руските имоти в страната ни и до момента липсва. Знае се обаче едно - цели курортни селища и огромни комплекси по цялото ни Черноморие бяха изкупени от руснаци през последните десетина години. В страната ни ги привличаха ниските цени и огромното предлагане на ваканционни жилища за всеки джоб и вкус. 

Според Атанас Кръстин, българския посланик в Руската федерация, общо над 300 хиляди руснаци притежават

близо 450 хил. имота само в източната част на България,

като над 95% от тях са концентрирани по родното крайбрежие. Гражданите на Русия и на други бивши съветски републики са сред най-активните чужди инвеститори в недвижима българска собственост. Интересът им е насочен основно към ваканционни имоти в престижни курорти.

Ниските цени на имотите в България и липсата на езикова бариера са основното, което движеше интереса на руските инвеститори. Огромен плюс за бума на пазара на имоти, закупени от чужденци, се оказа и стабилният икономически растеж, който Русия бележеше години наред (със средно около 5% между 2011 и 2019 година), което направи кредитните продукти в страната много по-изгодни и достъпни за масовия руснак. Освен чисто прагматичния икономически момент, според брокерите много от руските граждани са съхранили детските си спомени от родните ни плажове и курорти.

Що се отнася до картината в цялата страна - интерес към родните имоти от страна на руските граждани има не само покрай морето, но и в зимните курорти. Според брокери, 

руска собственост са близо 15 на сто от всички ваканционни апартаменти в трите големи зимни курорта.

Което значи, че в Банско, Пампорово и Боровец има около 60 хил. апартамента и вили със собственици в Русия.  

Руските инвеститори обаче нямат сериозен интерес към вътрешността на страната, показа проверка на "Марица". Едва малко над 250 имота в Пловдив са собственост на руснаци, според справката от Имотния регистър. В столицата тази бройка е значително по-голяма (близо 2300 на брой), но и там изоставането от курортните градчета е сериозно.

Към момента няма данни нито едно от санкционираните от ЕС лица, приближени до президента Путин или роднините им, да имат недвижима собственост в страната, което значи, че запори или конфискация на руско имущество в България най-вероятно няма да има. Брокерите са категорични, че профилът на клиентите, които през последните 10 години са купували в България, е много по-различен. 

Калина Димитрова е брокер в една от най-големите компании по Черноморието, специализирана в работа с руски клиенти. Димитрова споделя, че страната ни години наред е била топ дестинация за средната класа руснаци. "Спокойно може да кажем, че

през последните 10 години средната класа в Русия се увеличи чувствително

като процент от обществото им",  категорична е брокерката. По думите й, през 2010-2015 г. е бил истинският бум на чуждестранни инвестиции в имущество у нас. Димитрова разказва, че от 10 клиенти в този период 7 са били чужденци, а от тях - поне 3-4-ма са били руснаци. "Буквално почти всяка втора сделка беше или с руска компания, или с техен гражданин" споделя тя. 

Сметката показва, че най-малко 30 млрд. лева в недвижимо имущество са били инвестирани от руснаците в страната ни през последните 10 години. Калина Димитрова обаче е категорична, че тази тенденция се е обърнала сериозно през последните две години. "От една страна - коронавирусът удари руската икономика и още през 2020 година имахме огромно предлагане на имоти както през родните агенции, така и през контрагенти в големите руски градове" споделя брокерката. 

Голямото продаване обаче е започнало през миналото лято. Оттеглянето на руснаците от пазара обаче не е заради коронавируса, а заради поевтиняването на руската рубла, категорични са брокерите. "Голяма част от руснаците са теглили кредити в евро в родината си, за да купят имот тук. И като преценят кредита през обменния курс на рублата спрямо еврото, вече им излиза неизгодно да имат имот в България" категорична е Димитрова. 

По думите както на собствениците на комплекси, така и на търговците на имоти,

близо 80% от апартаментите на руснаци край морето са останали заключени

през миналото лято. Брокерите очакват тази бройка само да расте през следващите месеци. "Руснаците ще пътуват все по-малко и това не се дължи на факта, че България вече за тях е "неприятелска държава", а на санкциите, които вече удариха дори и средната класа руснаци. Ситуацията с международните полети допълнително ще откаже руските туристи и собственици на имоти, защото идването до България ще трябва да се извършва с прекачване през Азербейджан или Сърбия, което ще направи още по-скъпо пътуването", смята Радостин Крумов - инвеститор във ваканционни селища и комплекси.   

И строителите, и брокерите са категорични - руснаците вече не могат да си позволят да притежават имоти у нас. Калина Димитрова обяснява, че огромна част от бившите й клиенти от големите руски градове са потърсили контакт с агенцията й през последните месеци с молба за съдействие. "Голямата част от тях директно ни казват да търсим продавачи за апартаментите им, други пък ни пращат ключове по куриерски фирми и предлагат да обявим имотите им в сайтове за краткосрочен или дългосрочен наем, като така получат поне минимална доходност", разказва варненската брокерка. 

Според строители и брокери​, търсенето на ваканционни имоти на пазар далеч не може да поеме предлагането, което се увеличава с всеки изминал ден. Браншът отчита и

липсата на нови купувачи от Англия, Германия и Скандинавието,

които традиционно също имаха сериозен интерес към родните курорти. Макар и през последните две години брокерите да отчитат засилено търсене от страна на граждани от Турция, чието желание за покупка на имот в Европа е свързано най-вече с възможност за правене на бизнес, кризата в южната ни съседка е "замразила" и този интерес.

Така на практика се оказва, че близо половин милион имота, собственост на руски граждани у нас, ще останат почти изцяло празни през летните месеци, а огромната част от тях ще търсят нов собственик. Нито брокерите, нито строителите обаче са оптимисти. Според Калина Димитрова пазар при родните потребители за тези 500 хил. имота има за едва 4 до 5 процента от тях.

Още сме №1 по евтиния

България все още е най-евтината страна за сделки с имоти от руснаци, показва допитване на сайта Tranio сред 414 експерти от 35 страни. 

Средният бюджет, който рускоговорещите купувачи у нас са заделили за сделки през 2020 година, е достигнал 180 хил. евро, което превръща България в най-евтината страна за закупуване на инвестиционен имот. На второ място е Тайланд със среден бюджет от 200 хил. евро. На другия полюс е Австрия, където руснаците са заделили средно 3 млн. евро за закупуване на инвестиционен имот. 

Като цяло средният бюджет за сделки на руските инвеститори в имоти във всички изследвани страни се е удвоил спрямо 2019 г. и е достигнал 620 хил. евро. Руските инвеститори очакват средна възвръщаемост от 5% на година от инвестиционните си имоти. Активността на руснаците, които инвестират в имоти у нас, е намаляла два пъти поред наполовина - веднъж през 2020-а и отново през миналата година. Очакванията са, че през тази година интересът ще е още по-нисък.   

Ключовият двигател за руснаците при закупуването на имот в чужбина е да станат жители на друга страна. 71% от инвеститорите в имоти от Русия посочват, че са закупили имот, за да придобият гражданство или местожителство, сочат данните от изследването. Следващите две най-популярни причини са запазването или увеличаването на капитала. В глобален план руските инвеститори предпочитат за тази цел да закупуват жилищни имоти, следвани от хотели, търговски площи и парцели.

Москва притежава огромен почивен комплекс до Камчия

Санитарно-оздравителен комплекс Камчия край устието на едноименната река е най-големият руски почивен комплекс у нас. През 2003-2004 г. правителството на Москва започва да изкупува земя в района. Най-сериозната сделка обаче става факт чак през 2008 г., когато българската държава продава на "СОК Камчия" ЕАД, компания, която е еднолична собственост на Департамента по имуществото на правителството на град Москва, близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен. Цената е едва 9.70 лв. за квадратен метър. 

Договорът за изграждането на комплекса "СОК Камчия" е подписан през септември 2008 г. от тогавашния министър на социалната политика Емилия Масларова. За да улесни реализирането на руската инвестиция, правителството на Сергей Станишев приема "тематично" решение и отпуска 7.7 млн. лв. за изграждането на 10.5 км магистрален водопровод към комплекса. Така детският лагер "Радуга", изграден от "СОК Камчия", е открит през 2010 година. 

В края на 2019 година пък руски сенатори публично коментираха идеята СОК "Камчия" да бъде превърнат в "културно-хуманитарна площадка", след като руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Съветът за национална сигурност на Русия ще обсъди прехвърлянето на собствеността върху почивния комплекс, тъй като ситуацията около него ​не била добра.

В руската база до Камчия са включени огромно количество активи, сред които хотелски комплекс  “Лонгоз” с капацитет 450 легла, басейни, конферентни зали; детските оздравителни лагери “Радуга” и “Черноморски” с леглова база за ​общо 1200 деца; вилното селище “Пирин”, състоящо се от хотелска част и единадесет двуетажни вили с леглова база за 250 човека; лечебно-диагностичен и балнеологичен център “Здравец”; учебно-възпитателен център “Юрий Гагарин”; спортен комплекс “Камчия”, отговарящ на всички олимпийски стандарти, и дори амфитеатър с капацитет за 2000 зрители.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
23 коментара
Киро

Киро

30.03.2022 | 10:54

Да се махат от България и никога повече да не им стъпва крака тук да си отиват в мизерната държава русия е враг номер едно на България

Отговори
15 16
Ревлю

Ревлю

29.03.2022 | 01:21

Да се махат.Да дойдат поляци, чехи,словаци,унгарци,европейци.Бахтън от руските глупости.

Отговори
31 32
Обвктивен

Обвктивен

28.03.2022 | 20:26

От всички коментари, които изчетох - мога спокойно да кажа: 1. Българите са много просто племе и срамно да се нарекат българи тези, които са публикували коментар 2.Въпросните коментиращи нищи не вдяват от проста аритметика, да не говорим за икономика 3. Същите коментиращи ще се крият зад псевдоними и при реални военни действия на територията на България ще са някъде скрити - слаби, смотани и мухляви

Отговори
32 22
Винкело

Винкело

28.03.2022 | 20:47

До Обвктивен Аз съм горд Българин! Може би за тебе е най добре да си идеш обратно в твоята мама Русия. А що се отнася до господаря ти от Москва, ако е толкова умен да нападне държава от НАТО, да заповяда, ние ще га чакаме с винкело и с подкрепата на нашите съюзници от НАТО!

Отговори
38 23
това са няколкото гербавите ковидясъли

това са няколкото гербавите ковидясъли

28.03.2022 | 21:35

калинки тролят, довчера пишеха за Ковид, насираха се от неваксинирани сега обявяват война на Путин! Така че не им обръщай внимание! 2,3-4 трола са!

Отговори
23 20
А ти

А ти

29.03.2022 | 09:16

Що не си е п м, патриот т а п.

Отговори
0 3
денди Пенди

денди Пенди

28.03.2022 | 20:19

Сега ще дойдат талибани и ще напълнят аналите на соросоядите те затова реват, искат си рязани отзад!

Отговори
14 27
Андрей

Андрей

28.03.2022 | 17:19

Веднага да се конфескува руските имоти в България

Отговори
58 34
Сем

Сем

28.03.2022 | 17:03

Неблагодарни глупаци сме ние,ама вола рие,на гърба си пада.Ще го ядем дебелия-ясно е!!!!!!!

Отговори
35 50
Ме ме

Ме ме

28.03.2022 | 18:23

Глупак си ти

Отговори
30 4
Илиев

Илиев

28.03.2022 | 19:28

Ти вече си го изял...

Отговори
13 6
Пловдив

Пловдив

28.03.2022 | 22:40

На Русия вече и пада на гърба от 24ти февруари!

Отговори
25 5
Оптимист

Оптимист

28.03.2022 | 16:24

Това е добра новина 2 на цената на един скоро и в София Пловдив Бургас и Варна, найстина чудесна новина

Отговори
59 9
Чичо Гошо

Чичо Гошо

28.03.2022 | 16:15

Чичо Гошо, ти на ход си. Купувай евтино, продавай нагоре. Ти на това факир голям си. Консул Руски, къде се затвори?

Отговори
25 4
Винкело

Винкело

28.03.2022 | 16:09

Украински бежанци да се настанят в жилищата на руснаци в България!

Отговори
63 30
Пловдив

Пловдив

28.03.2022 | 16:05

Да се махат! Ако има руснаци в България Путин може да реши да ги освобождава и да дойде да ни нападне държавата!

Отговори
79 25

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?