49

Над половин милион българи в нова банка, какви промени ги чакат

Сделката по придобиването на Райфайзенбанк и дъщерните ѝ дружества в България от белгийската финансова група КВС официално е финализирана. Цената на придобиването е 1.009 милиарда евро и така при сливането на Райфайзенбанк и ОББ на банковия пазар у нас се роди нова мегабанка. „Нa пpaктикa cъздaдoxмe нe пpocтo и caмo нaй-гoлямaтa бaнкa, нo и нaй-гoлямaтa финaнcoвa гpyпa в Бългapия", обобщи Πeтъp Aндpoнoв, глaвeн изпълнитeлeн диpeктop нa бизнec нaпpaвлeниe "Meждyнapoдни пaзapи" в КВС Гpyп (coбcтвeникът нa бългapcкaтa бaнкa OББ) на пресконференция по повод сливането на финансовите институции. 

С това групата КВС в България вече обхваща 14 компании в секторите банкиране, застраховане, лизинг, застрахователно посредничество, управление на инвестиции, пенсионно осигуряване и факторинг. Според данните на БНБ към март 2022 г. общата стойност на активите на компаниите след придобиването превръща групата на КВС в България в най-голямата интегрирана финансова група, обслужваща над 2.5 млн. клиенти.

Новите дружества в групата ще носят в името си международно разпознаваемия бранд KBC - Райфайзенбанк ще се казва KBC Банк България, лизинговото дружество ще бъде KBC Лизинг България, KBC Управление на инвестиции е новото име на управляващото дружество, а компанията, предоставяща застрахователно посредничество, се казва KBC Застрахователен брокер България.

Към момента само клиентите на Райфайзенбанк са около 630 000 души. Какво се променя за тях, освен че вече ще бъдат обслужвани от КВС Банк? Ето отговорите на най-често задаваните въпроси:

Трябва ли клиентите да направят нещо след придобиването?

Договорните отношения с клиентите се запазват непроменени и няма нужда да бъдат предприемани каквито и да било стъпки. На този етап се променят само собственикът и името на банката. 

Ще се променят ли условията по продуктите и услугите?

Текущите условия по ползваните продукти и услуги не се променят вследствие на смяната на собствеността и името на банката. Ще бъде осъществена промяна само в наименованията на част от продуктите и услугите във връзка с новия бранд, и на дизайна на мобилните приложения, като няма да е необходимо да ги сваляте наново.

Променят ли се IBAN и условията по сметката ми?

Текущите условия по ползваните продукти и услуги не се променят след смяната на собствеността и името на банката. IBAN-ите на сметките също остават непроменени.

Трябва ли банковата карта да бъде преиздадена?

Не е необходимо да преиздавате своята карта. Може да продължите да я използвате до срока, отбелязан на нея.

Ще има ли промяна за моя кредит?

Не. Вашите отношения с банката по повод ползваните кредитни продукти продължават в съответствие със сключения договор. Можете да продължите да погасявате вашите задължения както досега.

Какво ще стане с моите спестявания?

Условията остават непроменени. Ние сме част от голяма международна група и сигурността на средствата на нашите клиенти продължава да бъде наш приоритет, посочват от КВС.

Ще може ли клиенти на ОББ да бъдат обслужвани в клон на КВС Банк и обратно?

Не. Макар и част от една и съща банкова група, двете банки са самостоятелни юридически лица. По отношение на останалите дружества от групата начинът за обслужване на клиенти остава непроменен.

Променят ли се таксите и услугите на продуктите, които ползвам в банката?

Условията и таксите по продуктите и услугите не се променят в резултат на промяна на собствеността или наименованието на юридическото лице. Евентуални бъдещи промени по условията или таксите на предлаганите продукти и услуги ще продължат да бъдат извършвани, както и досега, при пълно съответствие с изискванията на действащото законодателство и с оглед на сключените договорености между банката и нейните клиенти.

Ще бъдат ли тарифите за таксите и комисионите на двете банки еднакви за клиентите на двете банки?

Не. Макар и част от една и съща банкова група, двете банки са самостоятелни юридически лица. Евентуални промени, засягащи дружества от групата КВС в България, ще бъдат комуникирани своевременно на техните клиенти.

Имам преференциални условия като клиент. Продължават ли да бъдат валидни?

Преференциите, които са ви били предложени до момента и от които сте се възползвали, продължават да бъдат валидни за срока и при условията, при които са били предоставени. Те не се променят вследствие на смяната на собствеността и името на банката.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Богдан Попов

Богдан Попов

12.07.2022 | 13:31

Като ставате голяма банка бихте ли ми обяснили моля за какво поддьржане на сметки удьржате пари на клиентите си и защо взимате от хората и тяхните пари при теглене от автомат. Каква банка сте когато сьм сигурен че много пари стоят в трезорите ви и Вие не ги завьртите в някакьв бизнес Ами крадете от хората.

Отговори
11 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?