Следвайте ни

Над 60% от компаниите обявиха приходите си пред НАП

viber icon

Над 60 на сто от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред Националната агенция за приходите (НАП). До изтичането на крайния срок остават по-малко от 2 седмици (30 юни), припомнят от ведомството. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите, надвишават 63 хил. 

От НАП напомнят, че срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски за лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, е 30 юни. До края на месеца заедно с годишната си данъчна декларация те трябва да подадат и декларация образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. 

30 юни е и срокът, в който фирмите декларират и плащат корпоративен данък (чл. 92 и 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, данък върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и данък върху дейността от опериране на кораби.

Подаването на данъчните и осигурителните декларации и документи, както и плащането към бюджета, се извършват онлайн чрез портала за е-услуги.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?