Следвайте ни

Над 360 работници от Пловдивско заминаха на гурбет в пандемията

viber icon

Усложнената епидемиологична обстановка и стагнацията на пазара на труда не спря българите да търсят препитанието си в чужбина. 368 души от област Пловдив са заминали на гурбет в пандемията, сочат данните на Агенцията по заетостта към септември 2020г. За сравнение за същия период на предходната 2019г. Броят им е бил 359. Това са хората, които при отписването си от Бюрото по труда са заявили, че са си намерили работа зад граница.

Противно на очакванията заради несигурността на работното място по време на пандемията в чужбина не само, че няма спад, но и има лек ръст. „Възможно е част от тях да са хора, които са останали без работа при първия локдаун и затова да са решили да пробват извън България. Въпреки че на места там мерките бяха доста по-затегнати“, анализира експерт от Агенция за подбор на персонал. 

Те заемат длъжности, за които не се изисква висока квалификация. Работниците от Пловдив и областта тръгнали на гурбет да се трудят като помощен и обслужващ персонал, строители, международни шофьори и селскостопански работници. Освен това са заработвали и като дърводелци, бояджии, монтажници и електротехници. Помощният персонал най-често са жени и те поемат грижите и подкрепата за възрастни хора. Това са и едни от най-малко засегнатите професии по време на корнакризата. 

Далеч по-малък е броят на новите готвачи, камериерки и аниматори от област Пловдив в чужбина, тъй като това бяха и едни от най-засегнатите от ограничителните мерки кадри. 

При проведените консултации на Агенцията по заетостта за работа в чужбина освен за традиционните страни като Германия, Белгия и Англия, пловдивчани са се интересували и от офертите за Норвегия, Лихтенщайн, Исландия, Швейцария.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (1)

Да бе

Да бе

15.03.2021 | 11:54

Кой и.диот изобщо си е мислил,че българите, завърнали се от чужбина,ще останат тук? Алооо,няма такъв филм! За какво да останат? За м.ършавата заплата и заради нелоялния работодател? Никакъв шанс. В България ще останат старци и шепа работещи,но ние си го заслужаваме!

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?