71

Над 3 бона заплата в малко село, в Пловдив взимаме наполовина ГРАФИКА

Средната заплата в Пловдив е 1 584 лева, това го поставя чак на 22-ро място в страната

 

Най-високата средна брутна месечна заплата на наетите лица в България за 2022 г. е в община Челопеч. Тя е в размер на 3 398 лв.  На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 949 лв.), а на трето място неочаквано се нарежда  община Кнежа (2 813 лв.). Това показва анализът на Института за пазарна икономика /ИПИ/, част от инициативата „265 истории за икономика“. 

Първите три места в общинската класация за заплати се заемат от общини, в които са позиционирани водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури, обобщават от ИПИ.

В Челопеч най-големият работодател е „Дънди прешъс металс Челопеч“, компанията която добива злато и мед от находището край селото. Огромна част от хората в общината са заети по един или друг начин в компанията, така безработицата е доста под средната за страната и за 2022 г. е около 2.6%. Рудникът е високотехнологичен, има покритие от wi-fi на 600 метра под земята и голяма част от служителите работят от т.нар. смартцентър, който „командва“ работата под земята. 

Община Козлодуй пък влиза в топа на класацията заради АЕЦ. Припомняме, че стратегическото за националната сигурност държавно предприятие  приключи 2022 г. с рекордна печалба заради скъпия ток. 

Разместване има в третото място, където се настанява община Кнежа и измества Пирдоп, където се намира медодобивният завод на най-голямата компания по приходи в страната /пак за 2022 г./ „Аурубис България“.  „Интересен е пробивът в топ 10 на община Кнежа, където има силно развито зърнопроизводство, и в която е базиран най-големият производител на слънчогледово олио в страната – стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г.“, коментират от ИПИ. 

На територията на община Кнежа се намира маслопреработвателният завод на "Олива"АД. Това всъщност е първият, след това се изгражда в Полски тръмбеж, който е с три пъти по-голям капацитет. Миналата година обаче фирмите, които се занимават с производство и преработка на маслени култури имаха криза и се наложи да свият дейността си. През лятото на 2023 г. "Олива" обяви, че затваря един от заводите си за почти месец заради липса на суровина. Тогава проблемът беше, че фермерите не искаха да продават на ниски цени, а в същото време вносът от Украйна беше спрян.

На четвърта позиция в класацията на ИПИ е Столична община (2 475 лв.), следвана от общините Раднево (2 450 лв.), Пирдоп (2 440 лв.) и Гълъбово (2 260 лв.). Топ 10 се допълва от общините Девня (2 156 лв.), Панагюрище (2 050 лв.) и Божурище (1 925 лв.).

За поредна година прави впечатление, че най-високите средни заплати са в малки общини, на чиято територия оперират големи компании, които формират значителна част от трудовите доходи в района. В топ 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната. 

ОТЛИЧНИЦИТЕ НА ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ

Сред големите областни центрове най-високите средни възнаграждения са в Столична община – 2 475 лв. (4-то място в страната), община Варна – 1 642 лв. (17-то място в страната) и община Пловдив – 1 584 лв. (22-ро място в страната). Отново наблюдаваме силно представяне на индустриалните общини в периферията на трите водещи икономически центъра. В топ 25 по заплати в страната влизат 1) общините Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; 2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и 3) общините Марица и Куклен до Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
И правописа като всичко друго

И правописа като всичко друго

08.02.2024 | 23:58

Каква е тази въпиюща неграмотност? Научете се как се пише Полски Тръмбеш! Марица, много правописни грешки, има ли някой в редакцията да държи сметка за българския език? Потресаващо е!

Отговори
5 0
Краставичар

Краставичар

07.02.2024 | 13:56

Важното е, че краставиците са по 7 лева! Ще има за ново Бентли!

Отговори
23 3
eleniv

eleniv

07.02.2024 | 13:51

Едни от най-ниските заплати са в Пловдив, а цените на всичко - най-високи! Де е Киро, на кирия!

Отговори
30 3
Кач пара кв.м апартамент в Пловдив

Кач пара кв.м апартамент в Пловдив

07.02.2024 | 17:57

И колко в Челопеч ?

Отговори
9 0
Вярно!

Вярно!

08.02.2024 | 08:57

Да му мислят прииждащите от Хасково, Смолян, Кърджали, Пазарджик, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Видин, Враца, Варна. Хора, мит са високият стандарт и големите заплати в Пловдив! С това прииждане и купуване като за пред Библейски потоп на новопостроени маломерни апартаменти, единствено стимулирате "гладните инвеститори" да строят още и още. Да погубват още и още декари зеленина, дървета и храсти. Градът агонизира! Няма въздух, няма течение от хищническото ПРЕзастрояване!!! Автомобилният трафик удари този на Ню Йорк!!! Да, има такава каста с големи доходи и печалби. Но това няма да сте вие, идващите в Пловдив с надежда за по-добър живот! Други са тези... от кастата. И ще продължат да строят, дотогава докато има кой да им дава луди пари за... кутийки, построени до стотици други кутийки, с безброй етажи и съседи, в прашни квартали, без въздух и зеленина, без простор, без място за игра, без инфраструктура. Мъчителен живот, без шанс да се избяга от него, защото вече сте похарчили всичко, което вие и поколения предци са събирали, за... заветния апартамент-кутуйка от има-няма 50 кв м...

Отговори
20 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?