46

Над 100 пловдивски педагози станаха част от кампанията "Пази детето в интернет"

Дискусия за сигурността на най-малките и опасностите, които мрежата крие за тях, се проведе в Пловдив. Срещата под тепетата е част от социалната кампания на “Лев Инс” под наслов “Пази детето в интернет”. Партньори на инициативата са CyberOne, Българската асоциация по киберсигурност, Националната мрежа за деца, Съюз за стопанска инициатива, както и катедра “Политически науки и национална сигурност” към Пловдивския университет. За организацията на дискусията пък е съдействала и шефката на РУО Пловдив - Антоанета Пакова.

Националната кампания „Пази детето в интернет" на „Лев Инс“ стартира още в края на миналата година като част от социалните дейности на компанията. Това далеч не е първият подобен проект на най-големия роден застраховател, който вече 15 години организира различни инициативи, в помощ на децата на България.

Дискусията в Пловдив беше насочена към директори, учители и педагогическия персонал в местните училища. В срещата взеха участие над 100 пловдивски педагози. Всички те се обединиха около идеята, че е необходими по-сериозно обучение по сигурност в интернет при двата лериода между 8 и 14 години, които - изследванията показват, са най уязвимата група, що се отнася до кибертормоза.

За срещата в Пловдив пристигна и Явор Колев - бивш дългогодишен ръководител на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП и един от най-големите специалисти в областта, който е и основна движеща сила в кампанията на „Лев Инс“. Специално за „Марица“ Колев каза, че целта на срещата с пловдивските учители и директори е да се излезе с проект за обучение по сигурност в мрежата за децата от началните класове, тъй като към момента такова липсва.

По време на дискусията Колев разказа за няколко фрапиращи случая на кибертормоз или насилие над  деца в мрежата, включително такива от Пловдив, с които практиката му в ГДБОП го среща през годините. В контекста на темата специалистът обясни, че през последните две години заради пандемията, която принуди стотици хиляди български деца да учат, играят и комуникират с връстниците си изцяло онлайн, случаите на киберпрестъпления, засягащи малолетни и непълнолетни, са се увеличили трикратно, според данните от Европол.

На няколко пъти Явор Колев подчерта, че по темета за опазването на сигурността на най-малките в мрежата е важно да има синхрон от една страна между държавата и бизнеса, а от друга - между училището и семейството, които заедно всъщност са първата защитна линия между насилниците и децата.

Експертът по киберсигурност разказа, че през последните няколко седмици кампанията „Пази детето в интернет“ се среща с учители и ученици от Пловдив. До момента са посетени 10 средни училища, в които са проведени беседи с над 1000 ученици. Връщайки се към работата си в ГДБОП, Явор Колев заяви, че и тогава, и сега за него е по-важно да опази едно дете от потенциално насилие в мрежата, отколкото впоследствие да залови насилника му. В този контекст той подчерта, че кампанията има превенционен характер и амбициите както на „Лев Инс“, така и на останалите партньори в инициативата, е тя да стигне до всяко дете, родител и учител в страната.

Явор Колев обърна и внимание на това, че у нас все още няма достатъчно на брой подготвени експерти по киберсигурност, които да работят с децата и преподавателите, но изрази надежда тази тенденция скоро да се обърне. Отново беше засегната и темата за създаването на публичен регистър на осъжданите насилници, който да спомогне превенцията и да помогне както на родителите в дома, така на учителите да опазят сигурността на децата. 

От презентацията на експерта стана ясно още, че насилниците намират контакт с децата най-често в социалните мрежи, като Колев препоръча профилите на малчуганите винаги да бъдат проверявани от родител, който да активира всички защити, така че до детето и съдържанието, което то споделя, да нямат достъп хора извън приятелите му.

Държавата в дискусията „Пази детето в интернет“ пък се включи в лицето на Георги Иванов -експерт към Държавна агенция„Закрила на детето“, който също разказа случаи от практиката и акцентира върху важността от това диалогът между всички страни по темата за сигурността на децата в мрежата да бъде постоянен.

Във форума се включи и ръководителят на катедра „Политически науки и национална сигурност“ в Пловдивския университет -доц. д-р Алексей Петров, който от името на висшето учебно заведение разказа за специалностите, свързани с киберсигурността, които университетът предлага.

В края на срещата пловдивските учители и педагози пък отправиха своите въпроси и предложения, които, след като бъдат систематизирани и обобщени, ще могат да предложат реални решения пред Министерството на образованието, изготвени от педагози и специалисти по киберсигурност. С тази задача са е ангажирала лично Васка Бакларова - председател на Съюза за стопанска инициатива, който е част от Съвета за тристранно сътрудничество.

Социалната кампания на „Лев Инс“ „Пази детето в интернет“ продължава. Повече информация и материали за нея може да намерите на официалната страница https://detetovinternet.bg/.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Няма балами

Няма балами

03.06.2022 | 17:08

Благовиден предлог - търговски стари номера. И после всички под строй да застраховаме в ... то се знае къде. И разбира се РУО Пловдив намесено - Пакова съдействала за организацията!!! Влиза ли ѝ в задълженията или само в джоба???

Отговори
1 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?