Следвайте ни

Наблюдават слънцето в най-дългия ден от годината с помощта на новите технологии

Уникалното събитие се подкрепя от едноименната марка на “Вила Ямбол“ Kabile, която носи името на античния тракийски град

viber icon

За поредна година хиляди ентусиасти ще посрещнат първите слънчеви лъчи на светилището край ямболския „Зайчи връх“ в най-дългия ден от годината. Събитието традиционно се организира от Община Ямбол и Регионалния исторически музей в града с подкрепата на „Вила Ямбол“ и тяхната серия вина Kabile.

Поради наложените мерки за социална дистанция, тази година организаторите ще покажат церемонията във Facebook страницата на музея - https://bit.ly/2Bh9IdF и на общината - https://bit.ly/2UX8YRX . Така хиляди хора от целия свят ще видят как от североизток първият слънчев сноп огрява образа на богинята Кибела, изсечен върху една от скалите.

Историята на траките, култа им към виното и традициите да се празнува с напитка в ръката са с дълбоки корени в региона на Кабиле.

Древният тракийски град в наши дни представлява архитектурно-исторически резерват включен сред 100-те национални туристически обекта. А на негово име производителят на вина кръсти последната си серия в знак на почит към традициите на региона.

„Нашето вино носи името на античния тракийски град и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките, вдъхновено е от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено в ямболския регион. Затова именно тя е изобразена на етикетите на бутилките Kabile“, коментират от „Вила Ямбол“. Според сведенията, ние сме сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките.

Архитектурният резерват “Тракийски и античен град Кабиле” се намира на 8 км от гр. Ямбол. „В историографията за Древна Тракия Кабиле е бил важен политически, икономически и религиозен център, възникнал в края на ІІ и началото на І хил.пр.Хр. Светилището на Великата богиня майка Кибела, намиращо се на Зайчи връх е консолидиращият фактор за възникването на селище в подножието му. На акропола-светилище са разкрити скален „релеф на Кибела", основи на обществена сграда и две правоъгълни помещения, най-вероятно с култов характер.“, разказват от регионалния исторически музей в Ямбол. Според директора му по-късните исторически извори свързват Кабиле с колонизаторската дейност на македонския владетел Филип ІІ и походите му в Тракия. Известният надпис от Севтополис го представя като град устроен според елинските градоустройствени правила и традиции. При царете Спарток и Скосток, в началото на ІІІ в.пр.Хр.,

Кабиле става столица на одриската държава.

През ІІІ-ІІ в.пр.Хр. Кабиле е единственият град  от вътрешността на Тракия със собствено монетосечене. В периода ІV-ІІ в.пр.Хр. градът осъществява активни търговски връзки с целия егейски свят. Кабиле е превзет от римляните през 72 г.пр.Хр. От ІІ в.сл.Хр. градът става втория най-важен римски военен лагер в провинция Тракия. С приемането на християнството за официална религия през 313г. Кабиле е един от водещите епископски центрове. Следващите столетия, наситени с варварски нашествия и драматични събития бележат и края на организирания градски живот в Кабиле.

Виното, носещо името на античния тракийски град, е сред най-награждаваните родни марки извън България. Само от началото годината Kabile взе седем отличия на един от най-известните световни конкурси Vinalies Internationales, три от които златни – за Kabile Шардоне 2019, Kabile Сира 2017 и Kabile Каберне Совиньон Резерва 2014.  

 

 

Интересна подробност е, че още от древни времена лятното слънцестоене се е смятало за празник на слънцето и огъня. Ето защо на много места в деня, когато настъпва лятото хората разпалвали огромни огньове, които прескачали за здраве и защита от злите сили.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай