Следвайте ни

На война като на война: Нощните клубове отварят протестно въпреки глобите ОБЗОР

viber icon

Заведения в Пловдив обявиха бойкот на ковид мерките, които влизат в сила от утре. Няколко нощни клуба обявиха официално, че ще приемат и занапред клиенти, въпреки заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров. Тя въвежда вечерен час за заведенията до 23 часа. Което на практика означава, че баровете и дискотеките не би трябвало да работят.

Още вчера обаче шест нощни клуба, сред които и три пловдивски, заявиха, че няма да спазят заповедта. От „Оникс“, „Бушидо“ и „Сикретс“ посочват, че персоналът им е 100 процента ваксиниран, а купонджиите ще бъдат пускани вътре само срещу документ за имунизация срещу COVID-19, преболедуване или отрицателен тест. От дискотеките гарантират, че ще дезинфекцират редовно, а персоналът ще е с предпазни маски. Това обаче са условия, посочени във въпросната заповед, които осигуряват падането единствено на задължителното отстояние между масите и ограничението от 6 човека на една маса.

"Наясно сме с рисковете от административна преса върху нас, но в крайна сметка се борим за хляба си", лаконичен е управителят на "Бушидо" Стоил Рангелов. Той предрича вече видян сценарий при предните затваряния на баровете - младежите ще продължат да се събират по частни вили и апартаменти, в далеч по-небезопасна среда. 

 „На война като на война“, обобщават от двете браншови органзации – Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българска асоциация на заведенията /БАЗ/. Оттам уточняват, че всичко това се прави „в знак на протест срещу неефективните и дискриминационни мерки”.

Нощните барове подпалиха фитила и дадоха смелост и на другите заведения в Пловдив. Неофициално част от ресторантите и коктейл-барове обявиха, че те също няма да спазят заповедта на министър Кацаров за край на работното време в 23 часа.

"Няма логика аз да затворя в 23 часа, а дискотеките да отворят след това, коментира Тихомир Монев, собственик на ресторант „Малката Марица“. "Готови сме да се борим и да бутнем в съда глобите, които евентуално ще ни бъдат наложени. Говорили сме с колегите да ги обжалваме колективно", допълва той. Други обаче са доста по-предпазливи в действията си, защото се опасяват от хайки на РЗИ.

"Патова ситуация, нас не ни затварят, просто ни ограничават работното време", казва Ицо Господинов от ресторант „Каталея“ и припомня, че в края на януари имаше още един такъв случай. Сред поредния локдаун заведенията, членове на двете големи браншови организации, обявиха, че протестно ще отворят на 1 февруари. А после се отказаха заради санкциите, които трябва да понесат.

„Всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична наказателна отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията. Клиентите, както и работещите управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност“, обясниха тогава от БАЗ и СЗБ. Санкциите са доста солени: за физическите лица – глоба от 300 до 1000 лв, а за едноличните търговци и фирмите – имуществена санкция от 500 лв. до 2000 лв., Наказателна отговорност се носи само от физическите лица и включва лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лв.

И булки на протеста

Големият протест, заплануван от заведенията, ще е на 8 септември на пл. "Народно събрание" в столицата. Освен собственици и персонал на кафенета, ресторанти, барове, се включват хората от детските парти центрове, таксиметрови фирми, автобусни превозвачи, частни школи, игралната индустрия и сватбени агенции. „Повече от година хиляди младоженци в България са принудени да отменят или отлагат сватбите си, заради обстоятелстватата, свързани с Covid 19“, обясняват присъствието си сватбените организатори. В момента тече петиция , в която този бранш настоява за премахване на мерките, свързани със сватби и кръщенета (в това число брой на гостите и вечерен час) или за преразглеждане на идеята за събития с до 50% от капацитет.

Какво иска браншът

1. Икономически мерки, които правителството предприема към фирмите, служителите и самонаетите лица за компенсации

2. При лоша епидемиологична обстановка за се затварят всички търговски обекти, свързани с голямо струпване на хора, с изключение на здравни заведения, аптеки и магазини за хранителни стоки

3. Държавата да предвиди обезщетения и да наложи разумна регулация на рекордно скъпата цена на тока за бизнеса.

4. ДДС за целия сектор туризъм в размер 9% за неограничен период от време

По темата работи и Иван Кирев

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (23)

ИСТИНАТА -ДО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ

ИСТИНАТА -ДО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ

07.09.2021 | 10:48

ПОИСКАЙТЕ ПО 600 ЛЕВА ОБЕЩЕТЕНИЕ НА ЧОВЕК ЗА МЕСЕЦ--И ЩЕ СПАЗВАТЕ ВСИЧКО КАКВОТО И ДОКОГАТО ВИ КАЖАТ--ПАРИ ЩЕ ВЗЕМАТ ОТ ДЕПОТАТСКИТЕ И МИНИСТЕРСКИТЕ ЗАПЛАТИ--КАКТО И ОТ ВИСОКИТЕ ПЕНСИИ--И ОТ ЗАПЛАТИТЕ И БОНУСИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ--И ТАКА ВСЕКИ ЩЕ ПРЕБОРИ ЗАБРАНИТЕ И ЩЕ ОЦЕЛЕЕ--ПАРИ ИМА ЗА ВСЕКИ КОЛКОТО ДА ОЦЕЛЕЕ ПРИ ПАНДЕМИЯ--САМО ЧЕ ТРЯБВА ДА ГИ РАЗПРЕДЕЛЯТ СПРАВЕДЛИВО--А ТЕ НЕИСКАТ ТОВА---ТЕ ИСКАТ ДА ЗАТВОРЯТ НЯКОЙ ХИЧ ДА НЯМА--А ДРУГИ ДА СИ ПОЛУЧАВАТ ПО ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ МЕСЕЧНО ЗАЩОТО СА НА ДТРЖАВНА ХРАНИЛКА--ЗАТОВА СЕ БОРЕТЕ-ТОВА ИМ КАЖЕТЕ--ПАРИ ИМА ЗА ВСИЧКИ--ДУРИ И ПРИ ПАНДЕМИЯ

Отговори
1 2
Истината

Истината

06.09.2021 | 21:09

При епидемична обстановка който не спазва заповедите свързани с нея трябва да носи наказателна отговорност. Всички органи трябва да съдействат за това. Печалбите ли са по-важни или живота на хората.

Отговори
10 13
Gogo

Gogo

07.09.2021 | 06:14

А ти ваксинира ли се ? Ако си се ваксинирал какво ти пука за мерките. Ако ли пък не си, стой си у вас и трепери от страх.

Отговори
6 2
ИСТИНАТА-ДО-Истината

ИСТИНАТА-ДО-Истината

07.09.2021 | 10:42

КОЙТО НАЛАГА ТЕЗИ ЗАБРАНИ ТРЯБВА ДА ОБЕЗПЕЧИ ИЗПЪЛНЯВАЩИТЕ С ПАРИ---АКО ИМ ДАДЪТ НА ВСИЧКИ ПО ЕДНО 500 ЛЕВА МЕСЕЧНО ДА МОГАТ ДА ПРЕЖИВЕЯТ--ТЕ ЩЕ СПАЗВАТ КАКВИТО ИСКАТЕ МЕРКИ--В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НЕ ГИ НАЛАГАЙТЕ--ПАРИ МОГАТ ДА СЕ НАМЕРЯТ КАТО СЕ НАМАЛЯТ ВИСОКИТЕ ПЕНСИИ БОНУСИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ КАКТО И ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПОТАТИ МИНИСТРИ И Т.Н.--ПАРИ ИМА ЗА ВСИЧКИ ПРИ ВСЯКАКВИ ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ--ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕРАСПРЕДЕЛЯТ СПРАВЕДЛИВО

Отговори
2 2
Ерханчо

Ерханчо

06.09.2021 | 20:48

Аз пък ти пожелавам да тъ ръгат без грес и да умреш в адски мъки на някой арабски у ....й някъде по Голанските възвишения А свинкстера ти да заприлича на Тунела Траянови врата

Отговори
3 8
768

768

06.09.2021 | 20:28

На лекарите спряха парите за първа линия а на кръчмарите да гулят кое е по важно. А като се разболеят са първи при доктор иначе голям го вадят. Срамота ...

Отговори
16 9
Свинско със зеле Кой яде свинското Кой зелето

Свинско със зеле Кой яде свинското Кой зелето

06.09.2021 | 19:44

Тук едни ковидидиоти постояна плещят че имало някакъф си закон който хубав или лош трябвало да се спазва Те за туй са и ковидидиоти защото не могат да направят разлика от закон и наредба А една наредба която противоречи на закона просто измислилите наредбата могат да си я заврът там където слънцето не им огрява части от телесата им Същого важи дори и за законите който противоречат с основния закон Конституцията Отиват си по дяволите барабар със законотворците димбили както си отидоха плеяда идиоти Фидоскова Цачева Мента Герджикоф Барни Ръбъл ПКП и ментора им от Джипката Но след всичките им йоредически напъни май трябва просто да препишем напишем и приемем отново онзи стар закон Закона за Защита на Държавата и разпоредбите в него включващи носенето на жълти звездички на един етнос номадски и вечерен час за тези номади За има няма месец Ковидчето ще изчезне Но тогава отново ще чуем от устите им вой за Граждански права дискриминация Холокост и Противоконтституциони закони и наредби Ама всуе ние тогава ще сме глухи за техния вой Закон ве идиоти хубав или лош ще трябва да го спазвате Нъли тъй

Отговори
9 13
Дрън дрън

Дрън дрън

06.09.2021 | 19:53

А кой чел-недочел и взел да пише..

Отговори
7 3
Ерхан

Ерхан

06.09.2021 | 20:33

Искрено ти пожелавам да се за заражиш.с Ковид 19 и да пукнеш в адски мъки

Отговори
6 11
CoV

CoV

06.09.2021 | 19:15

Крадливото куче Буци е пътник.

Отговори
6 9
4654

4654

06.09.2021 | 19:12

Трябва да сме солидарни,защото постепенно отнемат свободата ни-днес един бранш ,утре друг.Цирка с работното време на вируса не ви ли показва измамата.Става въпрос за вечерен час с аналогии от 30 те.Не спете овце.

Отговори
21 12
Юлия Р.

Юлия Р.

06.09.2021 | 19:34

Каква свобода ти вземат? Знаеш ли вирусът колко се интересува от работно време? Не проумняхте ли, че има вирус и не е безобиден. А тези дето постянно крещят и без това не спазват никакви мерки. Днес в кафенетата на главната до шадравана всички сервитьори бяха с маски не под носа а под брадата. Те са си в постоянна опозиция. Ей, много пр.ост народ.

Отговори
18 16
4654

4654

07.09.2021 | 07:33

Отнемат ни свободата да Дишаме преди всичко,ние човеците се нуждаем от кислород за да сме здрави ,а маските ни разболяват. Ваксинираните нации не им позволяват да ги махнат!Искам да ходя на дискотека и фестивал,и тиймбилдинг,но тогава и там е работното време на удобния вирус.Как да вярваме на тази елементарна пропаганда и нелеп театър.

Отговори
5 0
Против

Против

06.09.2021 | 19:09

НЯКОЛКО КЪРЛЕЖА НЕ СЕ НАЯДОХА -ДИЯН ЕСКЕЙПА, ЖОРО КОЛЕВ . ЗАКОН ИМА ЛИ ХУБАВ ЛОШ СПАЗВА СЕ

Отговори
12 15
Юлия Р.

Юлия Р.

06.09.2021 | 19:00

А да видим сега държава има ли, закони спазват ли се или сме едно нищо. Образованието протича по социалните мрежи, всички разбират вече от медицина и дават акъли. Драхти "държавата".

Отговори
14 11
100 %

100 %

06.09.2021 | 18:55

Силно съмнително, като знаеш нивото на барамани и сервитьорки..доброволно да се се ваксинирали??

Отговори
15 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?