Следвайте ни

На вниманието на НАП: Ресторант на хижа "Здравец" крие обороти

viber icon

В ресторант „Здравец“ на едноименната хижа укриват обороти. При плащане на сметката не издават фискален бон. Клиентът получава само листче с надпис „сметка“, на което ръкописно са изредени ястията и напитките, които е консумирал с единична цена и обща стойност. И ако сам не си поискаш фискален бон, няма да го получиш. За това се оплака в редакцията Красимир Стоянов.

Миналата неделя той и приятелката му посетили въпросното заведение, което било препълнено с клиенти. Когато дошло време да плащат, двамата останали озадачени, че сервитьорката им представила сметката на листче, откъснато от едновремешните кръчмарски тефтери, които не би трябвало сега да се използват. На тях не е отбелязано нито името на фирмата, нито регистрацията по Единния идентификационен код /ЕИК/, задължителен за всеки търговец. На практика не е отчетен документ. За доказателство човекът представи хартийката. 

Той недоволства, че ДДС-то на ресторантьорите бе намалено на 9% като антикризисна мярка срещу коронавируса от 1 юли и въпреки това, някои се правят на тарикати. „Не им прави чест, при жеста който ресторантьорите получиха от държавата за справяне с кризата. Аз съм дърводелец, но за моя сектор данъчно облекчение няма. Представете си колко печалба са скрили не само през този почивен ден, когато половината Пловдив бе там през уикенда. Явно е масова практика, защото не забелязах на други хора да носят касови бонове, както е реда. Да не говорим, че ако нямаш пари в брой не можеш да платиш с карта“, обяснява Стоянов.

Репортерска проверка установи, че ресторант „Здравец“ се стопанисва от „Съни 2018“ ЕООД с регистрация в с. Марково. Едноличен собственик на дружеството с капитал от 10 лв. е Николай Фиданов. Той няма участие в други фирми. Същият не бе открит за коментар. 

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Дедовия

Дедовия

03.09.2020 | 06:08

ДДС било намалено!?! Че то е за големите риби. В тази държава,с тези закони и при тези цени без укриване на приходи,нито една средна или малка фирма (с каквото и да се занимава)не може да оцелее-залагам главата си ! И това от НАП го знаят много по-добре от всеки един клиент,но се правят на "улави".

Отговори
1 0
Венко

Венко

02.09.2020 | 20:21

Той бил дърводелец?Касов апарат имаш ли??

Отговори
1 1
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски

01.09.2020 | 22:47

Ходил съм там над 10 пъти и винаги съм имал касов бон!Това е някаква лична вендета!И защо в медии,няма ли институции тази държава?

Отговори
4 7
Нали

Нали

02.09.2020 | 00:11

Не е вендета, журналистката е отишла, хапнала пийнала и след това се е представила с намерението да не плати сметката! Естествено, не и е минал номера и хоп, статийка! Иначе, Марица са на първа линията в борбата с корупцията.

Отговори
5 4
Рете

Рете

02.09.2020 | 22:57

Не ги защитавай, клиентът е прав. НАП да ги скъсат от проверки. БГ тарикати Всички в този бизнес са за фалит.

Отговори
3 0
НАП агент

НАП агент

01.09.2020 | 18:58

А вие поискахте ли си фискален бон, или бързАхте да си тръгнете, и рестото не искАхте да си вземете?

Отговори
5 19
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

01.09.2020 | 18:37

ИДИОТЩИНА---ОБОРОТА Е ПЛОД НА ТРУДА НА ТЪРГОВЕЦА---ДЪРЖАВАТА НЕМОЖЕ ДА ОБИРА ПЛОДОВЕТЕ Т НЕГОВИЯТ ТРУД---ДЪРЖАВАТА ДА СИ ТЪРСИ УСИГОРОВКИ И ПАТЕНТЕН ДАНЪК-КАКТО И НАЕМ АКО Е ДЪРЖАВНО ЗАВЕДЕНИЕТО---ДРУГИЯТ ВАРИАНТ Е АКО ТОЛКОВА Е ЗАКЪСАЛА ДЪРЖАВАТА--ДА СТАВИ НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ ОТ ПЕЧАЛБАТА КОЯТО ДА Е 1500 ЛЕВА--ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ИЗХРАНВАТ ХОРАТА ЩО-ГОДЕ--НАД ТЕЗИ ПАРИ ТОГАВА РЕКЕТИРАЙТЕ---МРЪСНИ МУТРИ

Отговори
5 22
Алтън Капла

Алтън Капла

02.09.2020 | 07:25

Георги, ти ти тъпо парче и не викай! А бре Георги, всяка държава събира данъци и с тях се плащан пенсии, лечение, строят се пътища и тнт. О твоите несвързани крясъци излиза, че ти си от онези лумпени, които със своите действия пречат на останалите, или по-точно казано наследници на онези, които обираха мандри и горяха архивите. Напълно се вписваш в 80 %!

Отговори
6 1
Георги

Георги

02.09.2020 | 08:35

Капла тъпо парче си ти. Та какво викаш се плаща с данъците, пенсии- за 50 години трудов стаж, 260 лв. пенсия. Лечение- в която и болница да отидеш ти искат пари, в която ида е. Строят се пътища - пътища по 1 милион на километър, нашите фирми лапат здраво. Та като цяло цяло всичките данъци се крадът. Ти все още не го осъзнаваш, но тъпака си ТИ.

Отговори
10 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?