Следвайте ни

На свободния пазар за електроенергия сурвакат със задна дата

viber icon

Миналата година заради пандемията и ниското потребление много фирми се оказаха на плюс заради решението си да купуват ток от свободния пазар. Радостта им обаче трая кратко. След възстановяването на европейските икономики още през първата половина на 2021 г. търговците в България се оказаха в трудна ситуация поради постоянно високата, много над историческите и очакваните нива, цена на електроенергията на Българска Независима Енергийна Борса (БНЕБ).

В началото на лятото на тази година вече бе ясно, че дори и фирмите, подписали с търговец на ток от свободния пазар на фиксирани тарифи, ще получат анекси към договорите. В общите условия на повечето фирми е предвидено условие, според което при форсмажорни обстоятелства и значителни повишения на цената на електроенергията, търгувана на БНЕБ, цените по фиксираните договори могат да се променят. И това се случи. Част от търговците „сурвакаха“ със задна дата, а други уведомиха за предстоящите промени, дадоха повече от месец предизвестие на клиентите си и след това новите цени влязоха в сила.

Лятото по правило разходите за ток на фирмите са по-големи. И преди да стане ясно, че цената на тока ще расте бясно, търговци оптимистично уверяваха клиентите си, че наесен сметките ще бъдат по-поносими. Сега положението е "надежда тука всяка оставете".

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?