Следвайте ни

Есетрата за мързеливи, шараните за пестеливи

На шопинг за риба

viber icon

На един от най-тачените зимни празници - Никулден, почти всяко семейство приготвя специална трапеза с рибни ястия. Ден преди 6 декември екипът на „Марица“ посети рибарника срещу КЦМ, за да провери как върви трескавата подготовка на излезлите на шопинг за риба.

Зад кантара, изцапан, но развеселен, ни посреща началникът Митко. „Знаете ли, най-често ми задават въпроса колко ни е прясна рибата. Днес и един дядо ме пита дали е пресен шаранът, а аз му показвам, че е жив, и се усмихвам. Той ми казва, че и неговата баба била жива, ама не била прясна“,

засмя се търговецът, който повече от 15 години е в бранша. Извън кръга на шегата, той отбеляза, че стоката наистина е добра и голяма част от нея е уловена предния ден. „Виждате каква опашка има, хората грабят и тръгват доволни по къщите си“, допълни Митко, който говорейки си с нас, обслужваше многобройните клиенти.

На голямо синьо табло зад щанда продавачът периодично посочваше на заинтересованите цените за килограм. Без изненада установихме, че най-евтини са толстолобът и каракудата

- 3 лв., след тях се нарежда балканският шаран, който струва 8 лв. и е само с лев по-скъп от обикновения, който пък е на една цена с белия амур. Далеч по-луксозни идват за купувачите щуката, сьомговата и балканската пъстърва, чиито цени са съответно 11,  11,50 и 12,50 лв. Най-отгоре в класацията е есетрата - 15 лв. за килограм.

На редицата с чакащи за риба, стиснала червен портфейл, открихме Петя. Тя кокетно пристъпваше от крак на крак, а когато дойде нейният ред, взе няколко бройки есетра. „Не обичам да чистя кости и времето ми е ценно, затова съм избрала да сготвя именно есетра. Вкусът <210> е неповторим“, посочи дамата.

На няколко метра по-надолу виждаме Валери, който обут в гумени ботуши, чисти и реже на парчета шараните,

а после ги опакова и подава на чакащите. „Най-често ми се налага да се справям с шарани и пъстърви, знаете, че българинът залага повече на тези две риби“, уточни мъжът.

Заклатила тежки чанти бе и Салиха, която не пожела да плати 2 лв. за услугата рязане и чистене. Тя призна, че и тази година по традиция ще приготви пълнен шаран. „По-изгодно излиза, затова го взимам. Една година опитах акула и хич не ми хареса. По-добре да готвя това, което си знам“, посочи възрастната жена, отправяйки се към автомобила си.

 

Как да познаем прясната риба

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите да са бистри. При натискане с пръст вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

 

 

 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?