Следвайте ни

На шопинг в Одрин - от пилци до "Прада" по сергиите

Тава джигер, Селимие джамия и евтин прах за пране сред приоритетите на нашенските туристи

viber icon

Казват, че ако не си ял тава джигер и не си влязъл в Селимие джамия, значи не си бил в Одрин. Десетки пловдивчани всяка събота пътуват до най-близкия турски град, за да проверят дали това е така. Повечето от тях обаче не се интересуват толкова от шедьовъра на най-известния турски архитект Синан и от кулинарните умения на комшиите, колкото от шопинга. Казано на чист български език, от пазара.

А събота, когато пътуват автобусите на туристическите фирми до Одрин, наистина е пазарен ден. Това важи особено за Синия пазар, който в петък и в неделя е пълно мъртвило. Точно там обаче си струва човек да направи една разходка, дори и да не си купи нищо от препълнените сергии. На практика там се продава всичко - от кашу и фъстъци до месо на ченгел, банани и портокали и чанти „Луис Вютон” и „Прада”, ако се вярва на етикетите.

Предлагат се всякакви дрехи и храни, включително и живи кокошки и петли. Най-атрактивната част от всяка сделка е пазарлъкът. Турците го правят с удоволствие и ако успеете да свалите цената с някоя лира, не само вие, но и самите те остават доволни. Това е мястото, ако искате да си купите турска халва, сирене, маслини, къпани кори за баница, които там се продават насипно и се наричат юфка.  

Основната част от шопинг екскурзията за един ден включва организирано пазаруване на прах за пране и почистващи препарати. Автобусът спира на точното място, където в разстояние на петдесетина метра могат да се купят кутии с всички известни марки прахове. Качеството е добро, а цената излиза горе-долу наполовина на тази, на която могат да се купят в хипермаркетите в Пловдив.

За това и повечето туристки масово пълнят автобуса с Доместос, всякакви видове омекотители, ароматизатори и дори тоалетна хартия. Мотивът е, че за пакет с 20 рула се плаща два пъти по-малко, отколкото в България. Багажниците на автобусите се пълнят и с кашони с памперси, бутилки зехтин и кутии с локум и баклави.

Посещението в големите магазини за дрехи задължително си струва, тъй като в момента има различни намаления, а възможността да се снабдиш с кожено яке на добра цена през този сезон не е за изпускане. Мнозина пловдивчани използват пътуването, за да си накупят евтини лекарства от местните аптеки. Аспирин протект, който се препоръчва не само на всички сърдечноболни, а дори при леки настинки, излиза по 2 лири опаковката, което е в пъти по-евтино от цените у нас.

Хубавото на шопинг екскурзиите за един ден е, че в тях има и културна програма. От нея се интересуват най-вече хората, които са тръгнали на туризъм, а не на пазар. Предвидено е време за българската църква, както и за символа на Одрин Селимие джамия. Тя действително спира дъха с красотата и размерите си. Тя е най-голямата джамия в Турция, а това, че е построена на хълм в центъра на града, я прави още по-импозантна.

Градежът е поръчка от султан Селим ІІ на прочутия турски архитект Синан. Според легендата мястото, на което днес се извисява прочутата Селимие джамия, е било на еврейка, отглеждала лалета... Тя дълго време отказвала да продаде земята си за строеж на джамията, защото имала много редки видове лалета... Но след поредния отказ, за една нощ, всичките цветя увехнали.

Жената приела това като знак от аллах и решила да продаде земята си, за да бъде построена най-голямата джамия в Турция. Храмът е имал 1000 прозореца, но впоследствие единият от тях е зазидан, и така остават 999 прозореца, тъй като числото се смята за магическо. Джамията има най-високите минарета в цяла Турция - 70,9 метра, а куполът е 44 метра, подпрян с 8 мраморни колони, и е по-висок от този на Света София в Истанбул. 

Както във всички джамии, влизането става, след като си събуете обувките на входа, а жените задължително се забраждат с кърпа на главата. Затова, вместо да ползвате шаловете, които раздават и са за масова употреба, най-добре си носете свой.

Прословутият тава джигер действително е местна забележителност. Приготвя се от агнешко месо, от което се почистват старателно всички жили и действително е голям специалитет.

Най-рисковият момент при екскурзиите за един ден до Одрин е, ако сред хората от групата има от най-закоравелите куфарни търговци, които превръщат пазаруването на цигари в безмитния магазин в цел на пътуването. От всички туристически фирми предупреждават, че напоследък митничарите са взели драконовски мерки и не разрешават повече от 3 кутии цигари на човек.

Въпреки това тарикати купуват стекове и измислят всякакви начини да ги прекарат нелегално. Контролът обаче е изключително строг и понякога се стига до неприятни ситуации заради един-двама контрабандисти автобусите да стоят с часове на границата, докато минат щателна проверка, а на нарушителите се съставят актове. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

гражданин

гражданин

13.11.2015 | 20:49

Каквото похапнете в Одрин, джигер, имамбаялдъ, бюрек, баклава, все ще ви се услади. Мисля обаче, че джигер означава дроб, те и старите българи така му казваха. И още нещо, турците те посрещат дружелюбно, а нали са по алъш вериша, и тези, които не са преселници от нашенско, поназнайват български. И ако има пазарлък, ще те преметнат. Одрин е сравнително светски град, което в условията на пълзяща ислямизация, си е постижение. Посетете задължително и българските паметни места, на първо място възстановената църква.

Отговори
0 0
Рахат локум

Рахат локум

13.11.2015 | 14:18

Авторката очевидно сега открива дестинацията Одрин??? Че то това, което е написала, колкото да има статия надали има човек, който да не знае, да не е видял с очите си, да не е опитал с вкусовите си рецептори. Мерси за този иначе хубав пътепис, ама с каква цел е написан кой ли знае...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?