2374

На "разпит" в банката - 15 минути за физически лица, двойно повече за фирмите

Колко хиляди лева годишно преминават през банковата ви сметка ​- до 100 000 лева или до 350 000 лева? А какъв е произходът на средствата? Ако са от работодател, моля​, посочете точното наименование на платеца. А какви са деловите отношения с банката - имате само сметки и карти, срочни депозити, държите ли банков сейф и т.н.? 

Това са само част от въпросите, на които клиентите на банки са длъжни да отговорят и да актуализират контактните си данни във финансовата институция. В противен случай може да се окажат с блокирани сметки и невъзможност да ползват парите си. Изискването не е ново и то произтича от Закона за мерките срещу изпирането на пари. Актуализирането на данните може да стане след обаждане от банката или когато имате друга работа в офиса, но винаги лично. Клиентските данни се опресняват „на порции“, а не едновременно за всички, поради големия обем потребители на финансови услуги.

"Разпитът" на физическите лица отнема около 10-15 минути по стандартизиран въпросник. Там освен телефон, адрес, имена (особено ако има промяна във фамилията), се изисква и

потвърждение, че лицето не е политическа фигура.  

Ако е, отидоха още десетина минути. Роднини по първа линия на политици също се докладват. Документът от 3 страници приключва с данни за упълномощено лице, ако има такова.

Актуализацията на клиентски данни не е самоволен процес, а е полезна и за самия клиент. Например всеки път, когато правите плащане с картата си, банката преценява дали това отговаря на навиците ви, или има нещо съмнително. Ако засече подозрително плащане, банката има ангажимента да потърси картодържателя и да го потвърди с него или да откаже. За тази цел е жизненоважно в системата на банката да фигурират актуалните ви данни за контакт, посочват като една от ползите от УниКредит Булбанк. 

Далеч по-сложно е актуализирането на данни на фирми

В ерата на дигитализацията собствениците на юридическо лице също трябва да намерят време лично да се озоват на гишето в банката. В този случай се посочват основната икономическа дейност (по националния класификатор), наличието на лицензия, среден годишен оборот (първата графа е до 3 милиона лева). Под особено внимание са фирмите, които се занимават с петрол и газ, оръжия, хазарт, криптовалути и др. Поименно се изброяват собствениците и контролиращите физически лица и други данни за управлението на фирмата. Документът е 11 страници и попълването му определено отнема повече време на бизнеса.

От финансовите институции обръщат внимание, че ако титуляр по сметка получи искане за предоставяне на лични и фирмени данни, кодове за достъп, пароли или детайли на банкови карти по електронната поща или чрез попълване на форма на интернет страница,

това най-вероятно е злонамерена фишинг атака. 

Стандартното съобщение за актуализиране на клиентски данни не съдържа такива елементи, а само обяснява защо се налага посещение на банков офис.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
777

777

20.02.2023 | 14:31

Това са евроатлантическите ценности, следва конфискация на сметките ако не си американофил

Отговори
29 7
Берия

Берия

20.02.2023 | 14:03

Задава се тотален контрол.Ще има и ограничение на определени покупки,като хранителни стоки например.Ще има месечен лимит.Социализмът ще изглежда като рай!

Отговори
36 9
банкова репресия

банкова репресия

20.02.2023 | 13:51

Своеволното променяне на условията и таксите от страна на банките се нарича БАНКОВА репресия! Държавата ни отново отсъства и няма кой да защити интересите на населението!

Отговори
40 4
ДАНС

ДАНС

20.02.2023 | 13:04

Тази простотия само в България я има.ДАНС зная кой пере пари но си траят щото са политически и финансово зависими и корумпирани.Мой роднина е в САЩ.Пенсионер е и си получава пенсията по сметка в бълхарска банка.Няма да си идва скоро и какво ще му блокирате сметката за да не му праща България пенсията??? Мвр, ДАНС и прокуратурата са мафиотски структури покровителстващи политици и перачи на пари!Бедният народ тегли а ченгета и дансаджии го яздят.

Отговори
43 1
Мияча

Мияча

20.02.2023 | 11:20

Ах колко красиво звучи "дали плащането с карта отговаря на навиците ви"... И излиза, че понеже съм от морски град не мога да си купя ски или сноуборд... По скоро горният цитат го разбирам така: Ти си мой роб и ще харчиш само когато ти разрешим... Да умират тъпите банки, а на централните банки и пожелавам по лошо... Децентрализация или златен стандарт

Отговори
48 4
Ани

Ани

20.02.2023 | 11:18

Това е ТОРМОЗ ,като се знае , че редовно банките ги хакват. Обаждаш се да питаш и уж правят профилактика и няма достъп до интернет банкиране

Отговори
42 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?