Следвайте ни

На прага на четвъртата COVID-вълна: Оптимисти са само IT-секторът и търговците на храни

viber icon

„Четвъртата вълна на COVID-19” – оптимисти са само секторите „Информационни технологии“, „Аутсорсинг“, „Консултантски услуги“ и „Търговия и бързооборотни стоки“. Това е един от резултатите на консултантска компания ManpowerGroup България за очакванията и опасенията на бизнеса в България. Резонно, най-големи притеснения от евентуално затваряне споделят фирмите и служителите в сектор „Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство“. В същото време работодателите са по-склонни да пренасочват усилията си към нови услуги и бизнес функции, отколкото да съкращават служители или да намаляват техните възнаграждения, обобщават от компанията в поредното си проучване. 

Любопитен дисбаланс се получава на въпроса „работа от къщи или от офиса“. 40% от служителите искат да имат право на избор относно местоположението на своята работа, докато само 12% от компаниите са готови да им го дадат.

Добрата новина е, че повечето работодатели (62%) не очакват съществени промени в броя на заетите до края на годината, докато други 24% планират да увеличат числеността с 5-10%. Една четвърт от тях са IT компании, други 22% — производствени, и 15% оперират в сектор „Търговия и бързооборотни стоки“. Компаниите, които споделят планове за увеличение с повече от 10% оперират основно в секторите „Здравеопазване и фармация“, „Аутсорсинг на бизнес процеси“ и „Информационни технологии“.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?