Следвайте ни

На кръчма в Пловдив - с одеяло и печка

viber icon

Новите правила на работа принудиха ресторантьорите да вземат спешни мерки, за да осигурят максимална заетост на заведенията. Пловдивска верига обяви, че гарантира приятна атмосфера в градината си до края на вечерта, като раздава топли одеяла на клиентите си, научи "Марица". Идеята е тези, които се заседят по масите до края на разрешеното работно време в хладните вечери, да могат да се наметнат с ведомствените покривала.

Част от заведенията държат одеялата "на склад", откакто влезе в сила забраната за пушене на закрито и се ползват в междинните сезони. Други пък

тепърва ще трябва инвестират в наметки.

Кръчма с жива музика в ЖР "Тракия" пък набързо прекрои сценария и програмата започва още по светло - в 18 часа. 

Популярен ресторант с огромна градина в Пловдив пък вече е инсталирал мобилни отоплителни уреди на открито, защото вечерите все още са хладни. Инвестицията не е отсега, но ще спаси положението, коментират от заведението. В момента кафенета, питейни заведения и ресторанти могат да работят с ограничено работно време - от 6 до 23 часа. Изненадващо, в последната заповед на министъра на здравеопазването няма изискване за отстояние между масите и

персоналът ще преценя на око дали няма струпване на хора. 

Не всички заведения с градини обаче отвориха, особено тези с по-малки открити площи, видя "Марица". Причината е, че дори и за три маси на открито трябва да се поддържа менюто и да се зарежда кухнята. Все още не е ясно указано и дали компенсациите за бизнеса продължават, при положение че частично имат възможност да работят. 

В момента сме в процес на договаряне компенсациите за тези, които нямат градини, да продължат, обяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. От НАП също са уклончиви - "Програмата за подкрепа с част от оборота ще продължи и в третата си фаза по отношение на бизнесите, засегнати от последната заповед на министъра на здравеопазването от 18 март 2021 г. Конкретните параметри на подпомагането се обсъждат съвместно от НАП и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и ще бъдат оповестени до седмица", съобщиха оттам.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ДЯДО

ДЯДО

02.04.2021 | 13:10

ЗАЖАДНЕЛИ НЕ ЗА КОВТАКТИ , А ЗА КОВИД. КАТО РАЗВЪРЗАНИ. ТО ВСЕКИ СИ ПОЛУЧАВА ЗАСЛУЖЕНОТО.

Отговори
4 1
Персоналът да преценява

Персоналът да преценява

02.04.2021 | 11:57

Как работещите в сектора да преценяват и разгонват хората? Смешно е дори и като идея. Явно за преди изборите на никой не му пука особено. След 3 дни - нова песен ще пеем.

Отговори
2 2
jon bon

jon bon

02.04.2021 | 11:29

Марица, толкова ли сте безсилни да блокирате IP адреса на малоумното същество, с две думи в речника си, които пише под всеки форум?

Отговори
8 0
Ами

Ами

02.04.2021 | 12:49

Сигурно си плаща.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?