Следвайте ни

На конкурса Vinalies Internationales „Вила Ямбол“ спечели единствения ни златен медал

От изпратени 50 родни вина това от микрорайона на град Болярово впечатли журито в Париж

viber icon

От общо 18 медала за България на Vinalies Internationales 2018 „Вила Ямбол“ спечели пет отличия - четири сребърни и единствения златен за страната ни. Престижният конкурс се проведе в Париж в началото на месеца. Големият победител е специално вино, произведено от микрорайон до град Болярово. То представя новото лице на родния производител, познат с лидерските си позиции в по-масовия клас вина.

Vinalies Internationales се организира от Съюза на френските енолози и в тазгодишното му издание участваха над 3500 проби от всички краища на света. Задачата на всяко едно жури (съставено от пет до седем професионалисти) бе да даде на пробите оценка, придружена от коментар на дегустацията. След края на индивидуалните слепи дегустации председателят на журито обобщава направените коментари и при нужда поставя началото на дебат, за да се постигне консенсус.

Сребърни медали за „Вила Ямбол“ получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат. Много рядко се случва чуждо розе да получи медал на конкурс във Франция. Интересен е фактът, че със сребро се прибира и млада ракия, произведена от „Вила Ямбол“, без отлежаване в бъчви, от сорта Мускат.

Серията Kabile е особено специална за производителя - кръстена е на античния тракийски град Кабиле до Ямбол като знак на уважение към най-древните традиции на винопроизводство в този регион. Избата управлява над 10 000 дка собствени лозови масиви и освен че е сред лидерите на пазара у нас, продава успешно на 20 пазара от целия свят.

„Tова признание за качеството на нашите вина показва, че работата ни да създаваме вкусни и балансирани продукти, и то бих казал на много добра цена, отговаря на най-високите стандарти“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. 

Тероарното вино със златен медал е произведено от лозов масив до град Болярово. Там избата разполага с близо 500 дка от френския сорт Каберне Совиньон - като една част от масива е по-стар, засаден 2004 г., друга - през 2007. Награденото вино е отлежало 18 месеца във френски бъчви - 1/3 нови, 1/3 на първо зареждане и 1/3 рециклирани. Гроздето се бере на ръка при контролиран добив, разказаха още от екипа на избата. Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина. Представлява комбинацията от почвите и климата, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. От значение е също ориентацията и наклонът на лозето.

Установено е, че при висококачествените вина спецификите на тероара доминират над характеристиките на сорта. В момента „Вила Ямбол“ бутилира бутикова партида от Болярово и се очаква да го пусне на пазара през септември. Освен него производителят има амбицията да предложи през есента още две тероарни вина от микрорайони - от Тополица и от Тенево. Това от Тенево е купаж на Мерло, Каберне Фран и При Вердо, отлежало 14 месеца във френски дъбови бъчви. Виното от Тополица е чиста сира, отлежала 12 месеца във френски барици. 

С три сребърни отличия от Vinalies Internationales се прибра New Bloom Winery; три са медалите за Domaine Boyar, два - за Katarzyna, два за Midalidare. В надпреварата бяха оценени с медали 1037 вина от целия свят. За пет дни общо 150 винени експерти от 40 националности се включиха в сляпата дегустация. Конкурсът се организира от Съюза на енолозите във Франция от 1994 година насам. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай