46

На кого банките дават с охота кредит? Ето условията, на които трябва да отговаряте

Идеалният кредитополучател е на средна възраст, семеен, умее да управлява парите си добре /това се вижда от предходни заеми и спестовни сметки/ и има надежден работодател.  Така най-общо може да се щрихира любимият клиент на банките за ипотечен заем.

Основни критерии при оценка на кредитоспособността на кандидата са професията, доходите и перспективите на работното място. Професията и сферата на работа вече придобиха такова значение, каквото и размерът на кредита, видът на имота и всичко останало, свързано с една имотна сделка, твърди Цеца Бонева, сертифициран кредитен консултант в „Кредитланд“.  

Какъв тип клиенти предпочитат банките

Едва ли отговорът ще е нещо, което никой не знае, а именно - колкото по-платежоспособни, толкова по-добре. Да, обаче, само размерът на заплатата невинаги е достатъчен. Добрият доход може да е добър сега, но в бъдеще да не е и това зависи от различни фактори. Нека да започнем с това какво е „Надежден клиент“.

Той трябва да притежава редица характеристики. Първата е подходяща възраст - кандидатът за кредит не трябва да е твърде млад или пък да е в почти пенсионна възраст. По-младите кандидати се считат за по-рискови, а приближаващите се до пенсионна възраст имат по-малка възможност за по-дълъг срок на кредита. Семейното положение също е от значение - банките предпочитат семейните и ги считат за по-малко рискови. И не на последно място е финансовата култура - колкото по-добре управлявате личните си финанси и това е видно, толкова по-малък носител на риск сте.

Професията и сферата на работа

Пазарната сегментация предоставя на банковия мениджмънт възможност да разработва подходящи стратегии за по-ефективно кредитиране на различните клиентски сегменти. В резултат на това се оформят някои сектори, към които банките проявяват предпочитания, съответно предлагат и преференциални условия за кредитиране. Това са ИТ сектор, производство и разпределение на енергия и горива, преработваща промишленост, застраховане, здравеопазване, административна и социална дейност, хранителна и фармацевтична промишленост, складиране и пощи, държавни служители, общински структури, служители в различни държавни ведомства и учреждения. Има също някои свободни професии, които се считат за надеждни и перспективни. Такива са някои медицински специалисти, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, зъболекари, зъботехници, архитекти, проектанти, инженери, експерт-счетоводители, одитори, изброява кредитният консултант.

С едно наум

За жалост, не всички сектори от икономиката могат да се възползват от преференции - дори напротив, банките се отнасят резервирано към някои от тях. Когато приходите в един бизнес или отрасъл намаляват, рисковете за заетите в него, растат. Напоследък като такива отрасли се оформят туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, пътнически транспорт. Тези отрасли се определят като носители на значително ниво на риск и за тях е възможно да се приложат допълнителни изисквания като условия за финансиране от банките.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
От Пловдив

От Пловдив

05.06.2022 | 18:51

Банките дават пари само на тези които имат пари. Кофти тръпка ....хехе

Отговори
7 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?