Следвайте ни

На борсата в Първенец: Лимоните удариха 4 лева, картофите - 1,60

viber icon

Не очаквайте цените да паднат, питате ли ни как се снабдяваме с  вносните плодове, откакто в целия свят върлува  епидемия, заявяват продавачите.

По 4 лева за кило вървяха вчера лимоните на зеленчуковата борса в Първенец.  С рязко  вдигнатите цени от левче-два, търговците в Пловдив покачиха тарифите. Дори и в кварталните дюкяни лимоните, препоръчани като  антивирусно средство, вече задминават 4,50-4,70 лева.

А вие питате ли ни как се снабдяваме с  вносните плодове, откакто в целия свят върлува  епидемия, подразни се един от продавачите. Той каза това в отговор на репортерския въпрос защо лимоните за нула време станаха златни.

 Около 12 часа в петък  борсата беше абсолютно празна. Хората идват да пазаруват предимно сутринта, обясни търговец. 

Стари картофи на борсата трайно заковаха на левче. По-едрите  вече се продават по 1,20 лева. Пресни картофи се предлагаха с цена 1,60 лв. и са опаковани по 5 и 10 кг.  Български ябълки в мрежи по 5 кг  струваха 7 лева. Същият сорт - червени - в кварталните магазини се продават с цени между 1,50 и 1,80 лева.

Не очаквайте цените да паднат, но засега плодове и зеленчуци има предостатъчно, увери търговецът. 

За масово пазаруване на консервирани зеленчуци разказват живеещите в Ново село, където има  специализиран магазин.  В първите дни, когато обявиха извънредно положение, бяхме направо под обсада - от сутринта хората, дошли с коли, се редяха на дълги опашки, описа продавачката.  Стоката - боб, печени червени чушки, люти чушки, туршии, зеле, лозови листа, кьопоолу, салати, лютеница, нахут, сладко  - се изкупуваше като за световно. Освен търговците, които идват при нас да зареждат магазините и правят голям оборот, имаше хора  със сметки по 300 - 400 лева, сподели жената.

Люти чушки, препоръчани също  като защита от коронавирус, струват 6 и 8 лева за шест малки бурканчета. Бял боб  върви по 6 лева  за шест буркана с грамаж 680 грама нето, гювеч - 12 лева за същия стек.

Спокойно, имаме консервен комбинат в селото, не е спирал да работи, консерви има достатъчно, увери продавачката.  В магазина, както и във всички останали търговски обекти е въведен ограничен достъп. Влиза се по един и с маска.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?