49

На "Агра" в панаира: Овошки за 7 лева, маймунски банан - за 10

Стотици фиданки бяха продадени още в първия ден на изложението „Агра“. Очаквано, най-търсени бяха овошките – круша, ябълка, череша, слива, праскова. Цените за масовите сортове навсякъде са идентични – 7 лева за брой. Толкова струва и „витаминозната бомба“ годжи бери. Напоследък храстът е много модерен за домашно отглеждане, защото съдържа огромно количество витамин С. 

Цитрусите са малко по-скъпи и дръвчета с мандарини и портокали се продават за 50 лева. Представителите на разсадниците неуморно консултират и дават съвети какви условия са нужни, за да се захване дръвчето добре и да започне да плододава.

Не липсваха и експериментатори, които са готови да се пробват в отглеждането на по-екзотични видове, видя "Марица". Маймунски банан например струва едва 10 лева и се гледа лесно. "Аз лично си отглеждам такъв, за две години стигна височина около 2 метра", разказва Мариян Пенков от разсадник в с. Крушаре, Сливенско. Плодът е по-малък от познатия ни, има бъбрековидна форма и неповторим вкус на карамел. Точно по този аромат хората могат да разберат, че плодът е зрял, съветва той. В периода на зрелост цялото помещение мирише уханно.

Мариян Пенков успешно отглежда в двора на къщата си и маслини. На 3-тата година те вече плододават, а опитът показва, че не се нуждаят от специални условия - слънце, южно изложение и да няма течение, изброява на едро специалистът. За изложението в Пловдив цената е 20 лева за саксия.  Докато специалистът говори за маслините и начина им на обработка след обирането, съседите му по щанд продават лимонено дръвче в саксия и съветват купувача да внимават единствено за външната температура. Ако навън температурата падне под нулата, бъдете внимателни и по-добре приберете дръвчето, въпреки че понася до минус 3 градуса, не рискувайте.

Най-масовите покупки обаче бяха на лозички. Най-популярните сортове се продават за 5 лева. 

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Чичо Гошо

Чичо Гошо

21.02.2023 | 20:09

Аз съм маймуната на банана, но с мен са още Веска, Поли, Венци, Таня, Милена, Мимо и др. И недоразуменията Иван. Ц., Емил З., Бронтозавъра (какичка) и т.н. и т.н. и играчите Иван С., Димитър С. и другите гъзолизци на Г.Г. и В.Г. Не ви ли е срам от себе си, нещастници. Юда спечели 30 сребърника, а вие за нищо си плюхте на фасона. Бог ще ви прати в преизподнята.

Отговори
1 0
Айше-Маймунски банан 10лева-голяма пара,ба

Айше-Маймунски банан 10лева-голяма пара,ба

21.02.2023 | 17:33

Сигур и комдома е в цената

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?