Следвайте ни

МВФ бие тревога: Европейският съюз навлезе в рецесия!

viber icon

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди Европа да подготви план за действие в случай на икономически спад, след като рисковете в региона се увеличават, а монетарната политика остана без арсенал, пише Bloomberg.

"Вземайки предвид увеличените рискове, плановете за действие трябва да бъдат готови за изпълнение, ако рисковете се материализират", казват от МВФ в последния си доклад за Стария континент.

Една от мерките, които фондът предлага, е "синхронизиран фискален отговор".
Предупреждението идва, след като последните икономически данни показаха, че икономиката на еврозоната е по-устойчива от очакваното, движена от силна експанзия в страни като във Франция.

Германия обаче най-вероятно е влязла в техническа рецесия през последното тримесечие, а пазарът на труда в най-голямата икономика на континента започва да се влошава.
И в бъдеще може да има още проблеми.

Ако Великобритания напусне Европейския съюз през януари без сделка, брутният вътрешен продукт на страната ще бъде с 3,5 процента по-нисък в следващите две години, гласи прогнозата на МВФ. При този сценарий икономиката на ЕС ще намалее с 0,5 процента.

Несигурността около Брекзит се допълва и от "слабостта в търговията и производството, което може да се разпростре и в други сектори - особено в услугите - по-бързо и по-тежко, отколкото се прогнозира в момента", казват от МВФ.

Докладът предупреждава и за завишени цени на активите в някои страни - включително на недвижимите имоти - което прави банките по-уязвими на шокове.
МВФ посочва поименно Германия и Холандия като страни, които трябва да развържат кесията, за да подкрепят растежа. В същото време по-високите разходи могат да намалят външните дисбаланси.

Дори и страни с високи дефицити и дълг трябва да обмислят "временно забавяне на темпта на фискална консолидация или временна експанзия", ако негативните сценарии се материализират. В същото време правителствата трябва да обмислят "възможностите за управление на дълга", за да се възползват от ултраниските лихви.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?