71

„Мястото на цигарите е в музеите“, заяви в Лондон главният изпълнителен директор на ФМИ Яцек Олчак

Филип Морис Интернешънъл за „Въздействието от бездействието“

В реч на специално събитие пред представители на световни медии, политици и регулатори в UnHerd Club* в Лондон, главният изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл Яцек Олчак беше категоричен, че научно доказаните бездимни алтернативи могат да ускорят процеса на намаляване на пушенето на цигари и призова правителствата да последват успешните примери на държави, като Швеция, Япония и Великобритания. В тези страни чрез подкрепа на широк избор от бездимни алтернативи на цигарите, нивото на тютюнопушене е намаляло значително по-бързо в сравнение с много страни по света. В речта си той посочи, че прилаганите от десетки години мерки и политики за намаляване на тютюнопушенето не дават достатъчно бързо задоволителен резултат в глобален план и може би дори допринасят за продължаване на тютюнопушенето.Позовавайки се на хипотетично моделиране на здравни данни, показатели и прогнози на Световната здравна организация, Олчак представи допълваща разработка към основната мисия за бъдеще без дим на компанията, наречена „ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ОТ БЕЗДЕЙСТВИЕТО“. С нея  се оценява негативният ефект, ако се пренебрегват науката, данните и напредъкът в реалния свят относно алтернативите без дим и се продължават само традиционните мерки за намаляване на пушенето.

Чрез методите на моделиране на историческите и на прогнозните данни на СЗО, ние можем да покажем потенциалния положителен ефект върху здравните показатели, включително върху заболеваемостта и смъртността, ако настоящите пушачи преминат изцяло на бездимни алтернативи в сравнение с резултата, който би се постигнал само с изпълнение на прилаганите досега мерки за контрол на тютюна“, съобщи Яцек Олчак. Той изтъкна парадокса, че бездимните алтернативи са дори забранявани в някои държави, а цигарите, въпреки че доказано причиняват по-голяма вреда, продължават да се продават. Макар че това моделиране има своите ограничения и е основано на хипотези, цената за общественото здраве, ако ролята на бездимните алтернативи бъде пренебрегната, може да е наистина огромна за потребителите и обществата.

Ако традиционните мерки за контрол на тютюнопушенето се прилагат строго и се съчетаят със стимулиране на по-широк достъп до по-добри алтернативи с намален риск, можем да предвидим потенциал за 10-кратно намаляване на смъртността в световен мащаб, дължаща се на болести, свързани с тютюнопушенето“, добави главният изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл.

През 2016 г. Филип Морис Интернешънъл пое ангажимент да се преориентира от цигари към бездимни алтернативи в посока изграждане на бъдеще без цигарен дим. От 2008 г. насам компанията инвестира над USD 10.5 млрд. (към 31 март 2023 г.) в разработването и реализацията на бездимни алтернативи и към днешна дата те формират почти 35% от общите ѝ нетни приходи.  Мисията, обясни Олчак, е да се намали тютюнопушенето чрез замяна на цигарите с по-малко вредни алтернативи и в крайна сметка цигарите да останат в миналото. Но комбинацията от сляпа съпротива срещу новите алтернативи от различни неправителствени организации и предоверяването на т.нар. принцип на предпазливост, който някои тълкуват като "по-добре да не правим нищо, докато не знаем всичко" от страна на редица правителства, създава пречки пред прогреса и възможностите да се върви по-ускорено към постигане на бъдеще без дим. 

Яцек Олчак призова правителствата да последват добрите примери на Швеция, Япония и Великобритания. Той отправи предизвикателство и  към неправителствените организации, борещи се с тютюнопушенето, да преосмислят нагласите си и да престанат да възпрепятстват иновациите, а по-скоро да работят за постигането на общата цел за по-бързо изграждане на бъдеще без дим.

Видео от речта:

Cigarettes belong in museums - PMIs CEO calls on governments to accelerate the end of smoking | Philip Morris International

*UnHerd Club London - https://unherd.com/about-unherd/

UnHerd има следните цели: да се противопостави на манталитета на стадото (англ. herd), заменяйки го с нов и смел начин на мислене, като осигури платформа за споделяне на „нечувани (англ. unheard) идеи, хора и места.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?