Следвайте ни

Моузес Налока: Бизнесът е духовна игра, в която има 80% психология и 20% теория

viber icon

Коучинг майсторът Моузес Налока идва в Пловдив като гост-лектор на женската конференция Кайзен. Тя ще събере на едно място успешни дами, постигнали много в сфери като предприемачество, журналистика, маркетинг, психотерапия, моден дизайн, ресторантьорство и други.  Събитието е на 7 август в Пловдив и на 21 август във Варна.

Моузес е топконсултант на Success Resources и официалният представител на Тони Робинс за България.

 

Ако един млад предприемач иска да бъде успешен, той първо трябва да открие проблема и след това да намери начин да го разреши

 Главният урок, който трябваше да научим в пандемията, е силата да се адаптираме в несигурни времена

Парите умножават твоята идентичност, те показват това, което си ти

 

- Моузес, да вземем един млад човек,който иска да стане предприемач. Какви са стъпките, по които да тръгне?

- Първата стъпка е да имаш духа на предприемача - това е човек, който има ясна визия за нещата и е готов да предприеме рискове, за да я постигне. Предприемачът вижда нещо, което в момента не работи, но той иска да създаде нов подход. Или е готов да подобри процес, който вече съществува. Ако един млад предприемач иска да бъде успешен, той първо трябва да открие проблема и след това да намери начин да го разреши.

В историята има много примери. В началото на 20. век Хенри Форд е разбрал, че хората имат нужда от средство за придвижване и създава „Модел Т“ - автомобилът, който значително разшири обхвата на придвижване и позволи на хиляди американци да стигат до всяко кътче на континента.

Ето, проблемът тогава е бил: как можем да увеличим броя на колите, които произвеждаме, и как да ги направим достъпни за повече хора.

И Хенри Форд, който е един от моите герои, успя да разреши този проблем. Нещо повече - той усъвършенства последователно конвейерното производство, въвеждайки движещата се поточна линия, и така направи малка революция.

Така че, ако младият предприемач си зададе въпроса: как с бизнеса си да съм полезен на хората - и намери отговора, няма съмнение, че той ще бъде успешен предприемач.

Има и друг модел и той идва от моя приятел Ричард Брансън

С холдинга си "Върджин Груп" той не създаде нито влака, нито самолета, но подобри услугата като преживяване на клиента. И с това е различен в един пазар, който имаше истински глад за промяна. Днес, когато в Англия трябва да се кача на влак, винаги избирам "Върджин", защото преживяването е по-добро от всички останали.

- Пандемията около COVID-19 промени икономическите условия в света. Как работеха в тази по-различна среда големите финансови умове?

- С COVID-19 никой не очакваше тази ситуация да рефлектира в глобален мащаб. В последните 8-9 години във финансовата сфера имахме пазар, който постоянно расте, расте, расте. Така че повечето експерти очакваха в един момент да се случи срив, но никой не очакваше той да се случи точно по този начин. Дори през м. април фондовата борса слезе на минус - и това беше исторически момент!

Вярвам, че глобалната пандемия създаде осъзнатост. Всеки бизнес в света беше предизвикан да промени нещо. Бизнесът е една духовна игра, в която има 80% психология и 20% механика, теория. Познавам бизнеси, които успяха да пораснат изключително много в тази сложна ситуация, други – за съжаление затвориха. Главният урок, който трябваше да научим в бизнес света е силата да се адаптираме в несигурни времена.

Защото, когато всичко е стабилно, доста хора могат да бъдат успешни

 Но когато имаш предизвикателство, въпросът е: можеш ли да се промениш така, че да продължиш да добавяш същата стойност в бизнеса си. Затова в световен план имаме компании като ZOOM и AMAZON, който успяха да постигнат по-висока печалба, но да вземем също Domino's Pizza - още в първия локдаун те успяха да увеличат оборота си с над 20% и наеха близо 25 хиляди нови служители.

- Какво са за теб парите?

- Парите имат много и различни значения, но аз имам едно основно определение за тях - парите са добавена стойност. Примерно за теб 10 хил. може да са много, а за един милиардер 10 хил. са нищо. Т.е. парите са просто добавена стойност.

Имам и други малки определения. Първо, парите са нещо добро, второ - парите са важни, и трето - те са средство, което ти помага да живееш един по-добър живот. Освен това ти позволяват да осигуриш по-добро качество на живот за хората, които обичаш.

- Парите обаче още имат силата за създават или да унищожават. Да превръщат човека в роб или в господар. Къде е тънката разлика между едното и другото?

- Това е един прекрасен въпрос. Аз го очаквах, защото в края на своя ден ти можеш да бъдеш един прекрасен човек. И когато имаш пари, да продължиш да бъдеш този прекрасен човек.

Но можеш да бъдеш и един ужасен човек с пари

И колкото повече пари имаш, да ставаш още по-алчен и зъл. Т.е. парите умножават твоята идентичност, те показват това, което си ти.

 Ако си добър човек и имаш пари, ти ще станеш още по-добър човек. Ако си алчен и стиснат, ти ще станеш още по-лош човек. Ще имаш много пари, но ще продължиш да се държиш по този начин.

- Преди месец Ивет Горанова спечели квота за участие в Летните олимпийски игри в Токио, след като се класира първа на ​квалификационния турнир по карате в Париж. Това е голям успех за страната ни - заслуга за този медал обаче има и твоят екип. Разкажи ни какво се случи в Париж.

- В началото на юни бях в Лондон, току-що бях приключил с участието си в събитие с Тони Робинс. Тогава в екипа ми получихме обаждане от Българската федерация по карате, казаха че имат нужда от съпорт. От федерацията бързаха, понеже имаха полет след 3 дни за състезанията в Париж. Нямах кой знае колко време да се подготвя, погледнах графика си, имах свободен час на следващия ден и го отделих за тях. Разговарях с треньора им и той ми даде малко детайли за всеки състезател.

Исках да ги мотивирам да играят играта си на най-високо ниво. Казах им: когато излезете на татамито и започнете да се биете, ако почувствате нужда от моя съпорт, аз ще бъда там - за вас. Точка!

На следващия ден пътувах за България, имах планирани срещи и тъкмо тръгвах за вечеря, се обажда един от асистентите ми. Съобщи ми, че Ивет Горанова е сред 4-мата спортисти, които отиват на Олимпийските игри в Токио. И добави: обадиха се, че тя има нужда да говори с теб. Прибрах се бързо у дома, започнах да търся преводача. Ситуацията се оказа сложна,

аз съм в София, Ивет - в Париж, а преводач​ът някъде в друга точка по света.

Имахме 20 минути, преди Ивет Горанова да излезе за последната си битка. Успях да говоря с нея, в този момент тя беше уморена и изнервена. Като коуч трябваше да преобърна ситуацията - и тя да излезе победител. И тя го направи, и не само това - спечели златния медал. Успехът <210> е феноменален, защото за първи път българското карате отива на олимпийски игри. А Ивет е в десетката на най-добрите състезатели в света.  

- Как го постигна, каква техника приложи?

- Вярвам, че успехът оставя следи! Ако успееш да спреш и да направиш анализ на тази специална ситуация, в която си успял, ти винаги ще можеш да дублираш успеха. Само че в повечето случаи ние забравяме своите успехи, мозъкът не помни как ги е постигнал. Затова първият ми съвет е: спри за малко и анализирай!

Вторият ми съвет е да стъпиш на вярата на някой друг в теб. Понякога попадаш в ситуация, когато нямаш сила да се справиш сам. Такава беше и ситуацията с Ивет - в Париж тя имаше нужда “да стъпи” върху моята вяра в нея. Помогна й също вярата на нейния треньор. И така спечели.

И третата стъпка е: винаги предприемай активни действия - това е формулата, която би помогнала на всеки.

Визитка: 

Моузес Налока е реномиран международен говорител, бизнес консултант и предприемач. Той е официален представител на Тони Робинс за България. 

Роден в Уганда, Източна Африка, той израства в Италия. Учи право, но започва своя първи бизнес едва на 23 години. Моузес е топконсултант на Success Resources - световна компания за организиране на семинари, подкрепящи събития на Тони Робинс, Робърт Киосаки, Гари Вий и други. Повече от 15 години Моузес помага на хората да играят играта на живота на едно по-високо ниво. През последните 4 години е част от най-близкото обкръжение на Тони Робинс, чиито почитатели са хора като Доналд Тръмп, Дона Карън, Андре Агаси, Хю Джакман и Опра Уинфри. В момента Моузес работи с компании като експерт, промотира и организира събития със световни експерти.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?