Следвайте ни

Мощни инвестиции в животновъдни ферми

Увеличава се броят на биволи, крави, свине, патици, риби, овце

viber icon

Агробизнесът в Пловдивска област се разраства. Фокусът е основно към животновъдството и селския туризъм. Две големи пловдивски компании се диверсифицират в нови направления. Производителят на млечни продукти „Елит 95“, собственик на най-голямото стадо с крави в България край Поповица, започва да гледа и патици.

От „Агро Юстина“ правят втора животновъдна ферма - освен екзотичната порода кози за месо - Боер, обогатяват стопанството и с крави. Собственикът Милко Цветков, който има също лозе и винарска изба в с. Устина, смята да изгради в района и 5 къщи за гости и 5 бунгала за селски туризъм. Той е носител на приза „Фермер на Тракия“ на вестник „Марица“ за 2016 г. Инвестиционните намерения на компаниите са внесени в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Фермата за патици ще се разположи в бивш краварник в с. Милево,

който ще се преустрои във ферма за отглеждане на птици на възраст от 1 ден до 72 дни. Капацитетът е за максимум 22 800 броя пернати. Животновъдният комплекс ще се простира в имот с площ от 14 638 кв.м, като помещението ще е на близо 2000 квадрата. На входа на обекта ще се монтира ветеринарно-санитарен възел за предпазване от зарази. Предвидена е и дезинфекционна площадка за транспортните средства. В пилешката ясла ще влизат новородени патета от собствена люпилня на „Елит 95“, разположена в с. Богданица. След като станат на възраст 2,5 месеца, ще се насочат за угояване в с. Ягодово -  също в собствена ферма на фирмата.


В с. Ръжево Конаре ще се изгражда ферма за 50 броя биволи. Неин инвеститор е Илия Аврейски. Овцеферма с 200 овце пък ще прави в с. Розино Емине Мехмед. Стопанството ще е с различни сектори  - обор за отглеждане на овцете и техните потомства, доилна зала, фуражна кухня, санитарно-битови помещения, дезинфекционна площадка и др.

 В землището на с. Йоаким Груево ще има нов рибарник

Инициаторът Олег Дамянов ще развъжда шаран, бял и пъстър толстолоб, бял амур, есетрови риби и европейски сом. Басейнът ще е на площ от близо 25 декара.   

Сред инвестиционните намерения е преустройство на свинеферма в гр. Съединение. Тя е с капацитет 100 броя свине майки и приплодите им и до 1000 броя прасета за угояване при затворено боксово отглеждане. Свинарникът ще се модернизира от Петко Делчев чрез „Каравелоком“ ЕООД - Трявна.

Съществуващата конюшня в с. Болярци ще се преустрои в кравеферма. В нея ще се отглеждат 100 говеда млечно направление.

Частни екарисажи

Две мобилн​и инсталаци​и за изгаряне на животински трупове ще се разположат в Пловдивска област. Едната ще е на територията на „Предприятие за обработка на пера и площадка за компост“ в гр. Брезово. В съоръжението ще инвестира белгийската компания „Даун Криейтърс“ АД. Преди няколко години тя изгради там най-големия завод на Балканите за производство на пух от патици и гъски. Другият частен екарисаж на колела ще е в Първомай. Той се води на пловдивската фирма "Тер-М"ООД, която пък е собственост на частно лице и две хасковски фирми, които произвеждат млечни и месни продукти.  

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Българин

Българин

07.05.2019 | 14:40

Да се чете "България".

Отговори
0 0
Българин

Българин

07.05.2019 | 14:37

Прави впечатление позитивизма в статийте Ви, но гръмките заглавия не променят факта, че 100 кози и 200крави не са мощни инвестиции! Истината е, че производството е нерентабилно, поради разликата в субсидиите, които в българия са в пъти по-ниски.А също така и усвояване на средства нямащи нищо общо с производство(смята да изгради в района и 5 къщи за гости и 5 бунгала за селски туризъм).

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?